Koliko grama beba treba da dobije iz mjeseca u mjesec?

Koliko grama beba treba da dobije iz mjeseca u mjesec

Kao i odrasli, sve bebe se međusobno razlikuju po težini i građi, pa tako porast težine kod beba isključivo zavisi od faktora kao što su genetika, koliko se hrani te da li se hrani majčinim mlijekom ili formulom.

Na primjer, isključivo dojene bebe obično dobijaju brže na težini u prva dva mjeseca u odnosu na bebe hranjene formulom. Ipak, te iste bebe imaju tendenciju da rastu sporije nego bebe hranjene formulom tokom prve godine.

Iako postoji širok raspon u težini i napretku beba koje se smatraju normalnim, evo nekoliko grubih smjernica o razvoju vaše bebe iz mjeseca u mjesec.

U prvi mjesecima života, beba koja se hrani adaptiranim mlijekom vrlo aktivno dobija na težini. Ipak, imajte na umu da većina beba u prvih nekoliko dana života gubi na težini, ali obično tu težinu povrati u narednih nekoliko dana. Tako u roku od 7 do 10 dana, bebe se vraćaju na svoju prvobitnu težinu.

dobijanje na težini kod beba

Prema tablicama normi napretka djece, prvih šest mjeseci dijete bi svaki mjesec trebalo dobijati između 600-800 g, a po 500-700 g u drugoj polovini godine. Ipak, dinamika razvoja svakog djeteta je drugačija, i ona u velikoj mjeri zavisi od toga da li se dijete hrani formulom ili majčinim mlijekom.

Od 6-9 mjeseca dojena djeca dobijaju od 300 do 500 g mjesečno, a nakon 9. mjeseca ova brojka se smanjuje na 100 do 300 grama mjesečno.

Nakon navršene prve godine, većina beba utrostručuje svoju težinu pri rođenju,  a do druge godine većina beba postaje čak i do 4 puta teža nego pri rođenju.

Sve što treba da znate o uvođenju čvrste hrane kod beba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *