Trebaju li trudnice vezati sigurnosni pojas u automobilu?

pravilno vezanje pojasa u trudnoci

Tokom trudnoće svaka žena obraća posebnu pažnju na svoje zdravlje, ali i na sigurnost. Vožnja automobilom za mnoge trudnice predstavlja nelagodu i neprijatnost zbog vezivanja pojasa, straha da bi beba mogla biti povrijeđena ili zbog tipičnih fizioloških promjena u trudnoći. Česta nedoumica trudnicama je da li trebaju vezati pojas tokom vožnje automobilom ili ne. Odgovor je veoma jednostavan i glasi: da, trebate uvijek vezati pojas. Vezanje sigurnosnog pojasa najbolja je zaštita za majku i bebu bez obzira na to da li ste vozač, suvozač ili sjedite na zadnjem sjedištu automobila.

Kako biste pravilno zaštitile sebe i svoju bebu od potencijalnog udesa važno je da sigurnosni pojas ima tri tačke vezanja. To znači da ovaj pojas dijelom prelazi preko karlice, a potom preko ramena. U slučaju sudara, sigurnosni pojas spriječava izbacivanje iz automobila, dok dio koji prelazi preko ramena omogućava da se smanji pritisak tijela trudnice na tijelo djeteta.

kako vezati pojas u autu tokom trudnoce

Sadržaj:

Pravilno vezanje pojasa u trudnoći

Nije samo bitno vezati pojas, već je od velikog značaja način vezivanja pojasa tokom trudnoće. Ako ste trudni i želite da putujete automobilom, treba da imate na umu sledeće savete o tome kako da nosite sigurnosni pojas:

– Pobrinite se da dio pojasa koji prelazi preko ramena ide između vaših grudi i oko stomaka.
– Uvjerite se da pojas prelazi preko kukova i karlične kosti, ali ispod stomaka.
– Ako vozite i morate da napravite mjesta za stomak, ne pomerajte sjedište u položaj gde ne možete da dođete do kvačila, kočnice i gasa. Ovo može da utiče na vašu pravovremenu reakciju.
– Ako pomjerate sjedište, uvjerite se da su retrovizori u ispravnom položaju.
– Uvijek treba da nosite sigurnosni pojas, čak i kada sjedite na zadnjim sjedištima.
Postavite suvozačevo sjedište što je moguće više unazad, tako da se nalazite daleko od vazdušnog jastuka.
– Sigurnosni pojasevi nikada ne bi smjeli ići direktno preko stomaka.
Nikada ne stavljajte pojas iza leđa ili ruke.
– Ako je moguće, podesite visinu sigurnosnog pojasa tako da se pravilno postavi.
– Uvek koristite oba dijela sigurnosnog pojasa, odnosno dio oko ramena i oko kukova.
– Pobrinite se da pojas uvijek bude adekvatno zategnut.

sigurnosni pojas u trudnoci

Da li su vazdušni jastuci opasni u trudnoći?

Nikada ne isključujte vazdušni jastuk, bez obzira da li ste trudni ili ne. Ako sjedite na prednjem sjedištu, postavite sjedište što dalje možete, kako biste održali najveću udaljenost između stomaka i volana ili instrument table. Kako beba raste, moguće je da između vas i volana neće biti dovoljno prostora. Ne zaboravite da bez obzira na postojanje vazdušnih jastuka, sigurnosni pojas uvijek mora biti vezan. Ovo je jedini pravi i bezbjedan način da zaštitite sebe i sboju bebu od bilo kakve nesreće.

Iako vezanje pojasa tokom trudnoće može biti neugodno, to je ipak jedini ispravan i siguran način za vožnju automobilom. Ukoliko trudnica ide na dalji put i planira višesatnu vožnju važno je praviti česte pazue kako bi se prošetala i osvježila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *