Evo zašto nikada ne smijete prekrivati dječija kolica!

evo zasto ne smijete prekrivati djecija kolica

Sigurno ste tokom šetnje gradom nekada vidjeli kolica prekrivena laganom tkaninom ili dekicom. Možda ste i vi na ovaj način pokušavali zaštititi dijete. Mame ljeti prekrivaju kolica kako bi bebu odbranile od vrućine, međutim ovo nikako ne bi smjele raditi, a otkrićemo vam i zašto.

Prekrivač postavljen preko kolica u svrhu zaštite bebe od vrućine spriječava protok zraka i upravo to može dovesti do pregrijavanja. Stručnjaci svake godine upozoravaju na opasnost prekomjernog izlaganja i boravka na suncu, a naročito kada su djeca i bebe u pitanju. Pregrijavanje djece ili beba može dovesti do povišene temperature ili dehidracije.

nemojte prekrivati djecija kolica

U Švedskoj je obavljen eksperiment kako bi se dokazalo da je prekrivanje kolica veoma opasno. Naime, kolica su ostavljena na suncu između 11:30 i 13h kako bi se vidjelo koliko vruće može biti u njima. U neprekrivenim kolicima temperatura je bila 22 stepena Celzijusa, dok je u kolicima prekrivenim laganom tkaninom za 30 minuta bilo čak 34 stepena.

Roditelji rade sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitili bebu od vrućine, ali nisu svjesni da čak i najlaganija tkanina prebačena preko kolica može spriječiti cirkulaciju vazduha i povećati temperaturu.

Ukoliko šetate tokom visokih teperatura pokušajte izbjegavati direktno izlaganje suncu i koristite sjenila ili suncobrane za kolica. Pedijatri savjetuju da je najbolje da se izlaganje suncu u potpunosti izbjegava u periodu od 11h do 17h. Tokom vrelih ljetnih dana možete vašu bebu kupati ili tuširati više puta dnevno kako bi se ona rashladila i osjećala ugodno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *