Tri trika protiv dječjeg izliv bijesa

izliv bijesa kod djece

Izlivi bijesa su nešto s čim se suočavaju svi roditelji, posebno kada su djeca uzrasta od dvije do četiri godine. Uzroci su različiti, a najčešće nastaju zbog privlačenja pažnje, dobijanja stvari, izbjegavanje određene situacije, prosto iskazivanje emocija…

Savjeti stručnjaka uglavnom podrazumijevaju prevenciju takvog ponašanja (sakriti od djeteta stvari koje želi a ne može/smije imati), održavati smirenost, ne vikati na dijete… Istina je da ovi savjeti najčešće nemaju nekog efekta kada se izliv bijesa desi, ali pojedine majke su našle rješenja odvraćanjem pažnje i podijelile ih s nadom da bi mogla djelovati i na drugu djecu.

Omiljeni napitak

Kada dijete postane nervozno i vidite šta se sprema, pokušajte se odmaknuti od njega i spremiti mu omiljeni napitak, koji ćete mu ponuditi potpuno smireno, gotovo pa usputno. Navodno, dijete će se neočekivano obradovati i prihvatiti piće.

Skretanje pažnje

Ako druge metode ne pale, djetetu koje ima izliv bijesa pokušajte skrenuti pažnju nečim što se događa vani i pravite se da je to vrijedno vaše pažnje. Ovdje morate misliti brzo i biti kreativni i uvjerljivi, ali vrijedi pokušati.

Baloni od sapunice

Kada počne plač, vriska i durenje, iz ladice izvucite uvijek spremnu kutijicu i počnite duvati balončiće od sapunice iznad djetetove glave. Navedite ih da ih počnu hvatati i ubrzo bi se oboje mogli dobro zabavljati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.