Kako razgovarati sa djecom o izgradnji samopouzdanja

Kako razgovarati sa djecom o izgradnji samopouzdanja

Jednako važnu ulogu u podizanju samopouzdanja, empatije i poštovanja kod dječaka imaju i majke i očevi. Možda su dani kada je dječacima ponavljano da treba da se ponašaju “jako i čvrsto”, te da treba da bud “pravi muškarci” pri kraju, ali odgoj dječaka danas ima novi nivo izazova ili stvari o kojima treba razmišljati i pričati.

Zdrav “osećaj sebe” važna je zaštita od opasnosti koje se javljaju tokom puberteta, ali i od očekivanja koje društvo gomila na ramenima, posebno kod dječaka. Očekivanja koja dovode do straha od neuspjeha, i briga koje mogu ugušiti i uništiti samopouzdanje.

Projekat Rap, neprofitni program podizanja svijesti o obrazovanju, nedavno je pitao 3.000 britanskih tinejdžera o čemu su sve zabrinuti u životu, a rezultati mogu iznenaditi roditelje muške djece: generalno, dječaci i djevojčice svih starosnih grupa su najviše zabrinuti za njihov uspjeh u školi; dječake dobi između 13 i 14 godina najviše brine njihov izgled, prateći njihov društveni život i prijateljstva; djecu od 15 do 18 godina najviše brine seks, a zatim i njihova budućnost. Ovakve brige teško bi mogle biti opisane kao male i nebitne. Kako da kao roditelj pomognete svojoj djeci u ovome?

Pažljivo slušajte i posmatrajte

Sadržaj:

slušajte djecu

Istraživanja neurološkog i emocionalnog razvoja kod dječaka pokazala su da znatno zaostaju za djevojčicama u svojim društvenim sposobnostima do sedme godine života. Dječaci teže dijele sa drugima ono o čemu razmišljaju, pa roditelji moraju potražiti znakove da li nešto možda nije u redu. Ako vaš sin uvijek stavlja fokus na sebe, upoređujući sebe sa prijateljima, ljut ili neprijateljski, i izbegavajući stresne situacije, njegovo samopouzdanje je najverovatnije pod pritiskom. Provedite vrijeme u nekoj zabavnoj aktivnosti sa svojim sinom i učinite ga posebnim, jer će vam ovo dati priliku da postavite neugodna pitanja kasnije.

Superjunak u svim oblicima i veličinama

superheroj

Jedna trećina dječaka dobi između šest i osam godina je zabrinuta zbog svoje tjelesne težine, pokazalo je nedavno istraživanje organizacije Common Sense Media, neprofitne organizacije koja se nada da će podići svijest o učinku tehnologije na djecu. A do trenutka kada krenu u srednju školu, 40% dječaka aktivno radi na poboljšanju svog fizičkog izgleda i nabildavanju tijela, što se najviše dovodi u vezu sa medijskim pritiskom u kom je nestvarna slika javnih ličnosti nametnuta kao cilj kom društvo treba da teži. Takođe, roditelji treba da budu svjesni da su i dječaci jednako osjetljivi kao djevojčice kada je u pitanju fizički izgled.

Očevi

očevi

U dobi od šeste do 14 godine, dječaci imaju želju da više vremena provode sa očevima kako bi im pomogli u “cementiranju” njihovog identiteta. To je takođe važna prilika da očevi prenesu pozitivan pogled na svijet i na sebe. Dječaci će kopirati svoje očeve, kopiraće i način postupanja oca prema majci. Oni će preuzeti stavove oca (bez obzira da li ste rasista, trajna žrtva, optimista ili osoba koja brine o pravdi i tako dalje). Dječaci će moći da pokažu svoja osjećanja samo ako i očevi mogu pokazati svoja… Učite svog sina da poštuje žene i da poštuje samog sebe.

Majke

majke i sinovi

U ranim godinama majke kroz poakzuju kako treba voljeti druge, pokazati ljubaznost i uče djecu empatijom – i sve ovo je neophodno za zdrav osjećaj sebe. U kasnijim tinejdžerskim godinama, mame su dobro pozicionirane da izgrade povjerenje svojih sinova tako što će ih naučiti da djevojke cijene “ljubaznost, razgovor i humor”.

Slobodno vrijeme

djeca se igraju

Od vitalnog je značaja da se utiče na dečake i devojčice da mora biti određeno vrijeme koje provode na internetu, slobodno vrijeme koje posvjećuju za sebe i vrijeme za prijatelje. Da biste izbjegli brinu o druženju, ohrabrujte svoju djecu da pozovu svoje prijatelje kući, ali ne zaboravite da postavite neka kućna pravila, tako da shvate da je poziv zasnovan na uzajamnom poštovanju.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *