Alkohol u trudnoći: povremeno ili nikako?

alkohol u trudnoci

Jedno istraživanje u Glasgowu pokazalo je da 40 odsto trudnica pije alkohol u trudnoći, a 15 odsto njih radi to dva ili više puta sedmično.

Stavovi ljudi o konzumiranju alkohola u trudnoći su podijeljeni: u većini društava povremena čaša vina za trudnice smatra se bezbijednom, dok drugi ne odobravaju nikakav unos alkohola tokom trudnoće. Sva nedavna stručna istraživanja govore da su ovi drugi u pravu, a evo i zašto.

Konzumiranje alkohola u trudnoći može dovesti do intoksikacije i neuhranjenosti jer trudnice koje piju tokom trudnoće obično ne vode računa o kvalitetnoj ishrani.

Prije završenog formiranja posteljice što se dešava oko 12 nedjelje trudnoće, alkohol prolazi u tkivo embriona koji se razvija i djeluje štetno na njega. Smanjujući broj stanica i oštećivanjem stanica koje su narasle, alkohol nanosi štetu tkivu koje se razvija i to u vrlo važnom periodu.

Mozak fetusa je posebno osjetljiv na uticaj alkohola, posebno u prva tri mjeseca. Uticajem na moždane centre, alkohol može izazvati zavisnost i ostaviti posljedice. I malo alkohola u trudnoći može umanjiti IQ djeteta.

Alkohol u trudnoći smatra se i glavnim krivcem za prenatalne anomalije, odnosno kao stanični toksin djeluje na razvoj fetusa i može uzrokovati određene anomalije u razvijanju i rastu. Vino, pivo i ostala alkoholna pića otimaju kiseonik stanicama koje su u razvoju i time štete razvoju ploda.

Teže oštećenje koje alkohol uzrokuje u trudnoći je i alkoholna embriopatija s fizičkim i psihičkim posljedicama, a nešto malo lakše oštećenje su takozvani alkoholni efekti.

Dakle, novije preporuke stručnjaka su da alkohol ne treba piti u trudnoći jer i male količine mogu ostaviti posljedice na dijete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *