Tri vrste potencijalno opasnog voća za djecu

opasno voce za djecu

Poznato je da su tvrde bombone na vrhu liste najopasnije hrane za djecu zbog rizika od gušenja, ali doktori pozivaju na oprez roditelje čija djeca jedu grožđe, trešnje i cherry paradajz.

U medicinskom časopisu “Archives of Disease in Childhood” doktori su uputili apel proizvođačima i trgovcima da na ove tri vrste voća stave upozorenje da mogu izazvati gušenje kod male djece.

Do ove inicijative došlo je nakon međunarodnih istraživanja koja su pokazala da je više od polovine fatalnih slučajeva gušenja djece mlađe od pet godina uzrokovano nekom vrstom hrane, a uzmemirujuća je činjenica da je grožđe na trećem mjestu po učestalosti uzorka gušenja.

I doktori u hitnoj pomoći su upozorili na “opasnost” grožđa, jer veličina bobica grožđa vrlo lako zatvori disajne puteve kod djece.

Sličan rizik važi i za cherry (mini, ukrasni) paradajz, ali i ostale vrste voća sličnog oblika i veličine, poput krupnijih trešanja.

Američka pedijatrijska akademija preporučuje da se djeci do pet godina voće i povrće reže na manje komade.

Namirnice koje mogu predstavljati veći rizik za gušenje za djecu su one slične obliku dječjih disajnih puteva (poput hrenovki), one koje je teško žvakati (sirovo voće i povrće) i one koje konzumiraju po više odjednom (sjemenke i orašasti plodovi).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *