Popularne fotografije poznatih mama u toku dojenja

gisele dojenje

Dojenje je najzdraviji oblik ishrane beba, složni su svi. Tim više veća je ironija što dojenje u javnosti najčešće nailazi na neodobravanje, i to u čitavom svijetu.

Kako bi pomogle u razbijanju ovog tabua, brojne svjetske zvijezde slikale su se tokom dojenja, želeći pokazati da su grudi ipak više od seksualizovanih dijelova tijela, one su instrument majčinstva. Neke od ovih slika podigle su veliku prašinu i postale kultne.

1. Angelina Jolie

Kada su Brad i Angelina dobili blizance mediji su se utrkivali u otkupu prvih slika najmlađe djece slavnog para. Magazin W je dobio tu čast i na naslovnoj strani objavio fotku Angeline dok doji, i to onu koju je uslikao sam Brad.

angelina jolie dojenje

2. Gisele Bundchen

Poznata brazilska manekenka Gisele majka je dvoje djece i uvijek je javno podržavala dojenje. Gisele ima milione pratilaca na Instagramu koji obožavaju njene fotografije, ali nijedna nije prošla zapaženo kao ova na kojoj manekenka doji sina, i to dok je istovremeno friziraju i šminkaju između snimanja.

gisele dojenje

3. Jerry Hall

Manekenka Jerry Hall i bivša supruga Micka Jagera zapravo je jedna od prvih celebrity mama koje su pristale dojiti ispred fotoaparata. Ona je to učinila 1999. godine za naslovnicu Vanity Fair-a, a iza aparata stojala je Annie Leibovitz.

jerry hall dojenje

4. Miranda Kerr

Kada je australijanska manekenka 2011. objavila sliku na kojoj doji svog sinčića ponovo je pokrenula raspravu o tome da li dojenje treba biti isključivo privatno. Ipak, Miranda se priključila manekenkama koje su „normalizovale“ dojenje.

miranda kerr dojenje

5. Jamie Lynne Grumet

Jamie Lynne nije bila poznata prije ove fotografije, ali je to definitivno postala. Ova 26-godišnjakinja se slikala za naslovnu stranu magazina Time dok doji svog trogodišnjeg sina za tekst koji se bavi specifičnim stilom odgoja koji se bazira na tri principa: produženo dojenje, zajedničko spavanje i neprestano nošenje djeteta. Mnogi su ovu naslovnicu etiketirali kao čisto i nedvosmisleno privlačenje pažnje.

naslovna time magazin dojenje

6. Mame iz vojske

Fotografija 10 majki-vojnika dok doje uslikana je u vojnoj bazi Fort Bliss u američkoj državi Teksas. Tara Ruby, autorka fotografije, željela je podržati majke koje rade i doje.

mame iz vojske dojenje

7. Natalia Vodianova

Za predivnu crno-bijelu fotografiju na kojoj doji svoje četvrto dijete, Natalia je zapravo dobila više kritika nego pohvala. Dok se je jedni hvalili što dojenje predstavlja kao prirodu stvar, drugi su joj zamjerali da se malo žena može povezati s njom, jer rijetko koja tako izgleda mjesec dana poslije porođaja.

natalia vodianova dojenje

8. Olivia Wilde

Ni glumica Olivia Wilde nije izbjegla kritike zbog fotografije koja je objavljena u Glamour magazinu, a na kojoj u restoranu doji sina Otisa. Olivia je kritikovana da majčinstvo pokušava prikazati nonšalantnim i lakim, dok u skupocjenoj haljini doji nagog sina.

olivia wilde dojenje

9. Salma Hayek

Poznata fotografija na kojoj ova holivudska zvijezda doji nije glamurozna ni prethodno osmišljena, ali je svakako uticajna. U vrijeme kada je slikana, Salma je dojila svoju kćerku, a kada je u ruke uzela gladnog dječaka iz Sierra Leonea, Salma je uradila najprirodniju stvar na svijetu – nahranila ga je.

salma hayek dojenje

10. Mayim Bialik.

Zvijezda serije „Teorija velikog praka“ zagovornik je produženog dojenja, te joj nije bio problem kada su svi objavljivali fotografiju na kojoj je snimljena dok doji svog troipogodišnjeg sina u javnom prevozu.

mayim bialik dojenje

11. Gwen Stefani

Gwen je objavila sliku dok doji svog sina, negdje pored puta u Švicarskoj. Poruka njene fotografije je – nikad ne znate kad će vaše dijete biti gladno, ali to i ne treba biti važno. Stanite, i podojite.

gwen stefani dojenje

12. Candice Swanepoel

Još jedna manekenka koja je podigla buru oko dojenja. Candice je nedavno postala majka, a objavivši sliku na kojoj doji svog sina na Instagramu napisala je svoje iskustvo i mišljenje o dojenju. Candice je napisala da je okruženje „tjera“ da osjeća sram dok čini najprirodniju stvar na sviju-hrani svoje dijete na javnom mjestu, dok nikome ne smetaju njene toples slike.

candice sweanpoel dojenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *