Noćno mokrenje u krevetu: savjeti za prevenciju

piskenje u krevet djeca

Noćno mokrenje u krevetu može pokvariti djetetovu sliku o sebi i uticati na samopouzdanje, a najbolji način da se spriječi je pružanje podrške. Roditelji bi trebalo da uvjere svoje dijete da je mokrenje u krevet čest problem, da je potpuno normalan, i da su sigurni da će i on/ona uskoro prebroditi tu pojavu.

Evo nekoliko savjeta kako da pomognete svom djetetu da se nosi sa mokrenjem u krevetu:

 • Usredsrijedite se na problem, a to je sada samo piškenje u krevetu. Izbjegavajte okrivljavanje ili kažnjavanje djeteta. Zapamtite, vaše dijete ne može kontrolisati noćno mokrenje u krevetu, a okrivljavanje i kažnjavanje samo može pogoršati problem.
 • Budite strpljivi i pružajte podršku. Ohrabrite i utješite često svoje dijete. Nemojte praviti problem u vezi mokrenja u krevet svaki put kad se dogodi. Ako ste Vi ili Vaš suprug mokrili u krevet kao dijete, podsjetite svoje dijete da su mama ili tata imali isti problem i na kraju ga prerasli.
 • Primjeniti pravilo “zabranjeno zadirkivanje” u porodici. Niko ne smije zadirkivati dijete zbog mokrenja u krevet, uključujući i one izvan uže porodice. Nemojte raspravljati o mokrenju u krevet pred drugim članovima porodice.

Najveći dječiji strahovi: lista prema uzrastima

 • Podstičite odgovornost. Pomozite svom djetetu shvatiti da je odgovornost za ostajanje suhim njegova ili njezina, a ne roditelja. Uvjerite svoje dijete da želite samo da pomognete u savladavanju problem. Osim toga, uključite vaše dijete da pomogne u procesu čišćenja.
 • Neka proces čišćenja bude jednostavan. Kako bi se povećala udobnost i smanjila šteta koristite upijajuće plahte koje su lake za pranje, vodootporne pokrivače, i osveživač za sobu.

Kako spriječiti noćno mokrenje u krevet

Uz emocionalnu podršku svom djetetu, postoji još nekoliko koraka koje možete preduzeti da se smanji broj mokrenja u krevetu. Evo još savjeta:

 • Smanjite unos tečnosti naveče. Nemojte davati djetetu ništa za piće dva sata prije spavanja, posebno pića kao čaj ili sokove koji sadrže kofein.
 • Neka vaše dijete ide u toalet prije odlaska u krevet.
 • Postavite cilj za svoje dijete da ustaje noću i koristiti toalet. Umjesto da se fokusirate na to ostane suho preko noći, pomozite svom djetetu da razumije da je važnije da se probudi svaku noć da ide u toalet.

Ovih pet stvari dijete treba da nauči do pete godine

 • Provjerite da li dijete ima jednostavan pristup toaletu. Oslobodite put iz njegovog ili njezinog kreveta do toaleta i instalirajte noćna svjetla. Osigurati prenosni toalet ako je potrebno.
 • Nagradite svoje dijete kada ostane suho. Sistem naljepnica na grafikonu i nagrada funkcioniše kod neke djece. Dijete dobija naljepnicu na grafikonu za svaku veče kada ostane suho. Određeni broj naljepnica dobija nagradu.
 • Razmislite o korišćenju pelena ili pelena na navlačenje noću. Jedni vjeruju da bi trebali izbjegavati korišćenje pelena kod kuće, jer one mogu uticati na motivaciju da se dijete probudi i koristi toalet. Drugi tvrde da pelene na navlačenje pomažu djetetu da se osjećaju nezavisnije i sa više samopouzdanja. Razgovarajte sa doktorom kako bi se utvrdilo šta je najbolje za vaše dijete.

Lupanje glavom od zid: faza ili problem?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *