Ovako treba da reagujete ako vam dijete počne prkositi i odgovarati

inat i drskost kod djece

Sva djeca u određenoj dobi prođu kroz fazu koja uključuje redovna odgovaranja roditeljima, koja su drska i bezobrazna, a ponekad čak i uvredljiva.

U početku je roditeljima ovakvo ponašanje uglavnom zbunjujuće, a vremenom izviru one osnovne ljudske osobine koje dovode do svojevrsnog kontra-napada. Zbog toga se ulazi u začarni krug, jer nijedna od strana ne želi da popust i situaciju riješi na neki drugi način.

Istina jeste da roditelji ne treba da dopuste nepoštovanje svog djeteta, ma koji uzroci za to bili (a najčešće su, budimo realni, prilično mizerni).

U trenutku kada se dešava dječiji inat, dvije su solucije: trpljenje ili kazna. Oba načina, nažalost ne donose rješenje nastaloj situaciji. Zato je važno pronaći treće rješenje koje će efikasno i trajno sanirati nastalo osjećanje i potrebu kod djeteta.

Zašto djeca slušaju bolje jednog roditelja?

Bilo da je riječ o verbalnom ili neverbalnom nepoštovanju, to je dječiji način da se iskažu osjećanja. Kod roditelja to izaziva potrebu za uzvraćanjem i najčešće izjavu poput one “Kako se to ponašaš prema roditeljima” ili “Šta ti misliš ko si da se tako ponašaš”, na taj način kažnjavajući i još gore utičući na ispoljena dječija osjećanja.

Time se samo pogoršava stvar, dijete postaje zbunjeno i još više frustrirano, a za konkretnu situaciju postaje garantovano da će se ponoviti.

Uspjeh djeteta u školi: presuđujući faktori

Prije nego reagujete, imajte na umu da djeca nisu svjesna granica i burnosti reagovanja, niti jačine emocija. Ljutnja koju iskazuju je ujedno i poziv upomoć jer ne znaju kako da se nose sa novonastalim osjećanjem.

Sve ovo je sastavni dio odrastanja i skoro sva djeca prolaze kroz to. To ih gradi i učvršćuje. Zato vam savjetujemo da ne uzvraćate istom mjerom. Radite stvari taktički. Kada dijete počne vući na svoju stranu, pustite ga, ali čvrsto držite svoju poziciju. Na odgovore i drskost koju dobijate se prosto isključite.

Tek kada se dijete smiri počnite razgovarati sa njim, ali potpuno staloženo i smireno. U tom trenutku dijete bi trebalo postojeću ljutnju ispoljavati na ono šta je istu izazvalo, na stvarni izvor frustracija. Na taj način bićete na pravom putu da problem riješite zajedno sa njim.

Proces nije nimalo lagan, ali vam savjetujemo da nikada ne uzvraćate istom mjerom i da sa što više razumijevanja pristupate komunikaciji i odnosu. Omogućićete djeci da shvate, prihvate, da smanje strasti i ujedno pokazati da ste oslonac u svakom pogledu i osoba kojoj se mogu obratiti za sve probleme.

7 grešaka neiskusnih roditelja. Da li i ste i vi ovo radili?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *