Važan koraka u borbi protiv koronavirusa: ovlaživanje zraka

Vazan koraka u borbi protiv koronavirusa ovlazivanje zraka

O tome koliko je suh vazduh opasan i važan korak u borbi protiv koronavirusa jako malo se govori. Baš zbog toga donosimo vam nekoliko informacija koje vam mogu biti korisne.

Svi prostori koji se griju, a ne ovlažuju imaju jako suh zrak. Isto se dešava i u prostorima koji se hlade, a ne prozračuju se dovoljno. Ovo je važno znati jer suh zrak isušuje sluznicu i čini je propusnom na viruse, a samim tim i na koronavirus. Naime, u zraku bi trebalo biti najmanje 40 posto vlage kako bi sluznica bila učinkovita u borbi protiv mikroba.

Kako ovlažiti vazduh?

Jedan od načina da poboljšate kvalitet vazduha u prostorijama jeste korištenje esencijalnih ulja i aroma-lampi, a kao najučinkovitiji metod pokazali su se difuzeri. Veoma su praktični ultrazvučni difuzeri koji u obliku maglice raspršuju eterična ulja s vodom i na taj način ovlažuju vazduh.

Najjednostavniji način da ovlažite vazduh u vašem domu je da kuhate vodu ili sušite veš. Možete kupiti stalak za sušenje veša koji se kači na radijatore i na njemu uvijek držati mokru krpu ili peškir kako bi se održavala optimalna vlažnost vazduha. Osima toga, efikasno je i da nakon tuširanja ostavite vrata kupatila otvorena i pustite svu paru da uđe u ostale prostorije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *