Vrtoglavica u trudnoći – uzroci i kako je ublažiti?

Vrtoglavica u trudnoći- uzroci i kako je ublažiti?

Vrtoglavica i nesvjestica  normalani su  simptomi trudnoće koji se najčešće javljaju u prvom tromjesečju trudnoće, a nerijetko se dešava i da traju tokom čitave trudnoće.

Vrtoglavica u trudnoći uzrokovana je hormonskim promjenama, odnosno njihovim pojačanim lučenjem zbog čega se krvni sudovi skupljaju i šire. Širenje i skupljanje krvnih sudova povećava protok krvi do bebe, ali usporava povratak krvi u vene, zbog čega vaš krvni pritisak može biti niži od uobičajenog, što može smanjiti dotok krvi u vaš mozak, privremeno uzrokujući vrtoglavicu.

Vrtoglavica takođe može biti uzrokovana niskim nivoima šećera u krvi koji se mogu javiti usljed prilagođavanja vašeg tijela promjenama u metabolizmu. Žene koje su anemične ili imaju proširene ven mogu imati izraženiju vrtoglavicu od ostalih. Tokom drugog tromjesečja može doći do vrtoglavice, jer vaša rastuća materica vrši pritisak na krvne sudove.

Vrtoglavica se može pojaviti i kasnije u trudnoći npr ako ležite na leđima jer na taj način beba svom težinom pritišće vašu venu cavu odnosno donju šuplju venu koja prenosi krv iz donjih dijelova tijela u srce.

Vrtoglavica u trudnoći

Kako ublažiti vrtoglavicu u trudnoći?

  • Izbjegavajte da stojite u jednom položaju duže vremena. Ukoliko stojite, radite blage pokrete stopalima kako bi poboljšali cirkulaciju.
  • Polako se dižite nakon sjedenja ili ležanja ( ovo je posebno važno kada izlazite iz kade nakon kupke).
  • Jedite redovno. Izbjegavajte duge pauze između obroka.
  • Izbjegavajte tople kupke i tuševe.
  • Izbjegavajte da ležite na leđima kada stignete do sredite drugog tromjesečja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *