Smjena mliječnih zuba: osnovni savjeti

mlijecni zubi kod djece

Kada i kako izvaditi mliječni zub kod djece?

Da li je potrebna posebna njega?

Kada je pravo vrijeme da stalni zubi krenu izrastati?

Znamo da su vam sva ova pitanja u glavi ukoliko imate dijete koje je u godinama kada počinju nicati stalni zubi, pa hajde da na sve njih odgovorimo kako se ne biste bespotrebno mučili i brinuli.

Šta treba da znate o mliječnim zubima?

Sadržaj:

Najprije treba da znate da mliječnih zuba ima ukupno 20, dok stalnih ima 32. Rastom i razvojem se stvara više prostora u ustima za stalne zube. Prvi stalni zub pojavljuje se oko šeste godine djeteta. To su uglavnom šestice, a za njom slijede donji i gornji sjekutići. Premolari se pojavljuju u periodu osme godine života, a očnjaci između devete i jedanaeste. Ostali stalni molari izrastaju tek između jedanaste i trinaeste. Posljednji su, naravno, umnjaci, koji se pojavljuju od osamnaeste godine, nekad i kasnije.

Zaštita stalnih zuba

U toku smjene zuba dešavaju se velike izmjene u usnoj duplji, pa je tada veoma važno da redovno odlazite stomatologu sa svojim djetetom. Djeci je sve ovo veoma stresno, pa ne čudi nastanak brojnih priča, poput one o Zubić vili. Možda nije loše da se i vi pridružite velikom broju roditelja koji su se poslužili imaginarnim likom za olakšavanje kompletne situacije.

O zdravlju i higijeni treba da se brinete zajedno od samog početka, odnosno od nicanja. Tako se obezbjeđuju zdravi zubi tokom čitavog života.

Kako izvaditi mliječne zube?

Razlog klimanja zuba u ustima je to što dolazi do topljenja korijena mliječnih zuba. To znači da se može desiti da djetetu zub ispadne sam, potpuno nesvjesno, tokom jela, jer je prethodno bio prilično raskliman.

Često roditelji sami iniciraju vađenje zuba koji su rasklimani, a poznata tehnika jeste vezanje končića za zub i povlačenje. Ovom prilikom želimo da vam skrenemo pažnju da budete pažljivi. Može se desiti da korijen nije resorpovan, odnosno da još postoji, što može dovesti do komplikacija. U slučaju da se zub još nije rasklimao, a prošli su svi okvirni rokovi za to, posjetite stomatologa, koji će vas najbolje posavjetovati.

Inače, nakon vađenja zuba nije potrebna nikakva posebna pažnja ili njega. Često će se desiti da odmah po vađenju možete primijetiti tragove stalnog zuba koji je počeo sa nicanjem.

Šta ako stalni zub dugo ne izraste?

Može se desiti da se mliječni zubi zadrže prilično dugo u ustima ili da se stalni ne pojave duži period nakon vađenja mliječnih. Razlozi za ovo su brojni, a najbolje šta možete uraditi je konsultovanje sa stomatologom.

Potpuno je normalno da red nicanja i vremenske odrednice ne slijede neka okvirna pravila, jer je kod svakog djeteta drugačija situacija. Ipak, može da se desi da zametak stalnog zuba uopšte ne postoji,  da postoji određen problem ili prepreka prilikom nicanja, nepravilno pozicioniranje i slično. Stomatološki pregled i rendgen snimak će svakako omogućiti najpotpuniju dijagnozu, a sa njom i dalju terapiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *