Zašto mame pretjeruju s objavama dječjih slika na Facebooku?

facebook mame slike djece

Svi mi koji imamo profile na Facebooku imamo i nekoliko prijatelja koji nam zatrpavaju zid slikama svoje djece.

Tim trendom, kao i drugim trendovima koje su nam donijele društvene mreže, pozabavili su se i naučnici koji su željeli otkriti odakle dolazi za želja za javnim objavljivanjem svih bitnih i manje bitnih trenutaka u životu djeteta.

Istraživanje je vodila Sarah Schoppe-Sullivan, profesorica psihologije s univerziteta u Ohiu, koja je u istaživanje uključila 127 visokoobrazovanih majki.

Schoppe-Sullivan je pratila njihove aktivnosti od vremena trudnoće do iza porođaja, a rezultate je objavila u časopisu Sex Roles.

Prema istraživanju, 98% posmatranih korisnica Facebooka objavljuje fotografije djece na ovoj društvenoj mreži, a 80% njih stavlja sliku djeteta kao profilnu fotografiju.

Prema rezultatima ovog istraživanja, majke postavljaju fotografije djece na Facebook s ciljem dobijanja vrednovanja, odnosno odobravanja i pozitivnih reakcija prijatelja na društvenim mrežama. Utvrđeno je da te objave imaju uticaj na njihovo emotivno stanje.

Profesorica je zaključila da majke čestim objavljivanjem fotografija traže potvrdu da su dobre majke, a ako dobiju negativne komentare to loše utiče na njihovo raspoloženje i emocije.

Schoppe-Sullivan je poručila majkama da smanje očekivanja od društvenih mreža i da prestanu tražiti potvrdu njih kao roditelja na internetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *