Meditacija kao način borbe protiv stresa u trudnoći

meditacija u trudnoci

Sada kada nosite nov život u sebi, pravo je vrijeme da usporite ritam života, zaboravite na negativne misli i počnete da uživate u iščekivanju svoje bebe. Zašto to ne biste postigli meditacijom?

Posljednjih nekoliko godina mnogo se govori o tehnikama opuštanja meditacijom. Svi ponešto znamo o ovoj drevnoj vještini, raspravljamo koliko je ona korisna, neki je praktikuju, ali većina nas se u njoj još nije okušala. Jedan od razloga jeste i činjenica da je meditacija, nažalost, još uvijek neopravdano zavijena velom tajne i isuviše se povezuje sa mističnim iskustvima. Međutim, iako nije dio naše tradicije, ova tehnika smirivanja sasvim je prirodna. I to što je prilagođena svakome ko je izvodi nema nikakve veze sa okultnim ritualima.

Duševni mir znači zdravlje

Sadržaj:

Kako bismo vam približili iskustvo meditacije, uporedićemo ga sa iskustvom molitve koju praktikuju vjernici. U molitvi smo fizički mirni, koncentrišemo se na redoslijed riječi koje izgovaramo, razmišljamo o njima, prepuštamo se njihovom pozitivnom djelovanju i neko vrijeme boravimo u stanju odvojenom od materijalnog svijeta.

Sličan tok i smisao ima i meditacija, međutim, ona se više koncentriše na unutrašnje stanje pojedinca. Njen cilj je, baš kao i u molitvi, da nas osnaži, ispuni pozitivnom energijom, očistiti duh od bujice negativnih misli uslovljenim burnom svakodnevicom, ohrabri nas u trenucima kada se osjećamo loše i ne znamo kako da se oslobodimo tih, po zdravlje štetnih misli.

Joga u trudnoći: brojne prednosti i neka ograničenja

Pozitivan učinak meditacije

Kada govorimo o emocionalnom stanju trudnice, veoma je važno znati da je žena u tom periodu ranjiva, a promjene raspoloženja mogu joj otežati normalno funkcionisanje. Pomoću meditacije trudnica će lakše odbaciti negativne misli, uspostaviti kontakt sa djetetom i postepeno se pripremiti na njegov dolazak, kao i na sam čin porođaja. Kroz praksu meditacije postepeno se mijenjaju pogledi na život, pa buduća mama fleksibilnije razmišlja, lakše prihvata promjene, ponaša se intuitivnije, a posljedica toga jeste osjećanje zadovoljstva i sreće. Osim što smiruje duh, meditacija pozitivno djeluje i na zdravlje: poboljšava rad endokrinih žlijezda i jača nervni sistem, a sve se to pozitivno odražava na rad većine unutrašnjih organa. Osim toga, bolje ćete se osjećati, bićete manje umorni i imaćete više energije.

Kako izvoditi meditaciju?

Postoji niz različitih vrsta meditacije, ali mi ćemo vam predstaviti jednostavan oblik koji možete sami izvoditi u svom kući. Vaš zadatak tokom meditacije biće koncentracija na disanje i vizualizaciju. Disanjem ćete fizički očistiti organizam, dubljim udahom i izdahom krv će se ispuniti dodatnom količinom kiseonika, organizam će se brže i efikasnije oslobađati štetnih materija, pluća će se očistiti, te će beba dobiti veću količinu kiseonika, a vizualizacija (zamišljanje pozitivnih slika) pomoći će vam da se smitrite i ostvarite komunikaciju sa bebom.

Meditacija sa dubokim disanjem i vizualizacijom

meditacija trudnica

Ako ste odlučili da isprobate tehniku meditacije i usporite svakodnevni brz i stresan ritam života, potrebno je da znate nekoliko pravila njenog izvođenja.

1. Vrijeme

Odvojte dio dana koji ćete posvetiti samo sebi. Pronađite miran kutak u stanu, jer je veoma važno da imate potpuni mir. Kada usvojite osnovnu tehniku, postepeno će vam sve manje smetati okolina i moći ćete da se smirite i uz uobičajene svakodnevne zvukove.

2. Mjesto

Pronađite tiho, čisto i dobro osvjetljeno mjesto. To može biti vaša spavaća soba, tihi kutak u dvorištu ili u parku. Svjež vazduh sam po sebi obiluje životnom energijom i prepun je kiseonika, važnog za disanje punim plućima.

3. Poza

Meditaciju možete izvoditi sjedeći na stolici ili na podu prekrštenih nogu s jastučićem pod stražnjicom. Važno je da je kičma prava, a ostatak tijela opušten. Ruke položite na koljena. Ako u tijelu osjećate napetost, uradite nekoliko vježbica koje će vas opustiti. S udahom tijelo naginjite unaprijed, a sa izdahom unazad. Možete polako razgibavati i ramena – na udah ih podižite, a na izdah spuštajte. Zatvorite oči, opustite mišiće lica, jezik priljubite ka gornjem nepcu, bradu lagano povucite unazad kako bi vrat bio u ravni sa kičmom.

4. Disanje

Osvijestite svoje disanje. Tečno i sporo udahnite dok izbrojite do četiri, zatim napravite pauzu od dvije sekunde, a potom izdišite brojeći do šest. Dišite duboko i smireno. Ako ne uspijevate da ispoštujete ovakav tempo, svaki dio procesa skratite za jednu sekundu i napredujte postupno. Osjetite da udahom ispunjavate svaku ćeliju pluća, a da ih izdahom polako praznite. Ne zaboravite da napravite pauzu između udaha i izdaha. To je važna faza disanja. Kada postignete ovaj ritam, tokom udaha zamišljajte kako se vaše tijelo ispunjava životnom energijom. U trenutku pauze zamišljajte kako udahnuta energija počinje da kruži po cijelom vašem tijelu, a u trenutku izdaha osjetite kako se oslobađate napetosti.

Vježbe disanja pomažu u lakšem porađanju

5. Komunikacija s djetetom

Dišite s djetetom. Možete zamisliti kako zajedno sa vazdušnom strujom udišete i sunčevu svjetlost. Tokom kratke pauze zamišljajte svjetlost i toplinu u području srca, a tokom izdaha, pošaljite “svjetlost” svome djetetu.

6. Vizualizacija

Zamišljene slike i situacije u kojima se osjećamo dobro i koje bude pozitivne emocije uveliko pomažu rezultatu meditiranja. Vremenom ćete biti sve bolji u tome, vaša će se koncetracija poboljšavati i uspjevaćete da se kontrolišete. Pokušajte da prilikom meditacije zamislite sunce, svjetlost, toplinu koja ispunjava vaše tijelo i dolazi do vašeg djeteta. Zamišljajte lik svoje bebe, njen izgled, njene prstiće, njen spokoj unutar vaše materice. Time ćete dodatno pojačati pozitivan efekat opuštanja, a vaša beba će se opuštati zajedno sa vama (primjetićete da se smirila).

7. Trajanje meditacije

Prvih dana ovoj aktivnosti posvetite svega pola sata. Kad osjetite da ste uspjeli da poboljšate svoje stanje, koncentrišite se na disanje i postepeno produžavajte vijreme meditiranja sve dok ne “sastavite” sat vremena. Vidjećete, nakon završetka “seanse” bićete manje napeti i spremniji da se suočite sa svim neprijatnostima koje svakodnevica nosi sa sobom.

7 najneugodnijih fizičkih promjena u trudnoći o kojima se ne priča

8. Ne brinite ako odmah ne uspijete

Početnici često imaju poteškoća s opuštanjem u prvim pokušajima meditiranja. Teško je održati pažnju na disanju, jer nam misli “lutaju”. Ne brinite! Dopustite mislima da dolaze i odlaze kako im je drago. Nije važno ako koncentrisanje potraje ili vam prva meditacija uopšte ne uspije. Uspjećete sutra. Budite uporni i uspjećete! Najvažnije je da vam sve vrijeme kičma bude uspravna, disanje uravnoteženo, a vi opušteni i strpljivi.

Za lakši porođaj

Meditacija i opuštanje veoma su efektivni načini postizanja unutrašnje harmonije, a tu je i vrlo važan bonus – vještina meditiranja i opuštanja sopstvenog tijela može biti efikasan način reduciranja bolova pri porođaju. Dokazano!

Da li ste znali?

Što više kisonika dobija vaša beba, a to postižete dubokim disanjem, njeno srce i pluća jačaju, te će nakon dolaska na svjetlo dana biti vitalnija i sposobnija za život izvan materice.

10 ljetnih aktivnosti koje treba da izbjegavate u trudnoći

Eterična ulja u trudnoći

U trudnoći mnoge žene imaju pojačana čula ukusa i mirisa, pa im ne odgovaraju sve vrste eteričnih ulja. Ona koja se bezbjedno mogu koristiti jesu: bor, čempres,  jela, đumbir, lavanda, neroli, pačuli, mandarina, geranijum, ružino drvo, sandalovina i tamjan.

Ulja koja se ne preporučuju: žalfija, ruzmarin, jasmin, lovor, menta, bosiljak, cimet, karanfilić, mažuran, origano, timijan, melisa i citronela.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *