Šta radi plod u porođaju?

tok porodjaja

Nakon što prođe devet mjeseci trudnoće vrijeme je da beba dođe na svijet. No, kako se ophoditi prema novorođenčetu i kroz šta ono prolazi tokom porođaja?

Postupak sa tek rođenom bebom

Tek rođeno novorođenče treba dočekati u tople pelene i ono leži među majčinim nogama. Poslije nekoliko desetaka sekundi prvi put udahne i tada se čuje njegov plač.

Pupčanik ne treba odmah klemati jer se tokom pulzacija pupčanika novorođenčetu prenese još nešto krvi (oko 80 ml) iz posteljice.

Poslije klemanja pupčanika kada praktično prođe jedna minuta novorođenče se ocjenjuje (AROAK zeoge).

Šta radi plod u porođaju?

Kao model normalnog fiziološkog porođaja (Slika br. 1) uzet je porođaj kada prednjači glavica ploda kod prednjeg potiljačnog stava (oko 97% slučajeva kod prednjačeće glavice). Opis radnji koje slijede jedna za drugom dešavaju se pri prolasku ploda kroz porođajni kanal. Prvo dolazi do angažovanja ploda što podrazumijeva nalijeganje glavice i labavo fiksiranje na ulazu u malu karlicu. Zatim slijedi spuštanje glavice što ima za posljedicu ulazak fetalne glavice u malu karlicu. Zbog ravnomjernog pritiska na plod koji je posljedica materičnih kontrakcija, dolazi do fleksije u vratutako da bradica ploda dodiruje grudnu kost. Ove prve tri radnje su opisane posebno mada se stvarno dešavaju istovremeno. Prilikom prolaska kroz porođajni kanal kada glavica ploda naiđe na otpor ona se rotira za 90° i to se naziva unutrašnja rotacija. Pod uticajem kontrakcija i napona tako izrotirana glavica se pojavljuje na izlazu. Kada se glavica poslije nekoliko pojavljivanja konačno osloni o donju ivicu simfize, dolazi do defleksije. Sada se odvaja bradica od grudne kosti i porađa se tjeme, čelo i lice. Sada su ramena ušla u karlični ulaz i pod uticajem kontrakcija i napona ramena čine unutrašnju rotaciju koja dovodi do spoljašnje rotacijeglavice tako da se sada lice ploda okreće na istu stranu kako je bilo u materici. Pod uticajem kontrakcija i napona nastaje ekspulzija kada se rađa prednje rame, grudni koš, trbuh i udovi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *