Da li je vaše dijete previše bolesno za školu?

djecije bolesti i skola

Šmrcanje. Kašalj. Upaljeno grlo. Djecu obore bolesti, velike i male. Neke su zarazne, neke nisu. Kako ćete onda znati kada zadržati vaše dijete kod kuće?

3 pitanja koja treba da postavite

Da biste znati da li vaše dijete treba da ostane kod kuće, Američka akademija pedijatara predlaže da odgovorite na ova tri brza pitanja:

  1. Ima li vaše dijete povišenu temperaturu? Groznica od 38 °C ili više je uglavnom znak bolesti, tako da djeca treba da ostanu kod kuće.
  2. Da li je vaše dijete dovoljno dobro da može učestvovati u nastavi? Ako bolesna djeca djeluju previše izmorena da bi imala korist od škole, zadržite ih kod kuće.
  3. Mislite li da vaše dijete ima zaraznu bolest, kao što su gripa ili konjuktivitis? Ako je tako, zadržite ih kod kuće dok više ne budu zarazna.

Kada djeca treba da ostanu kod kuće?

Temperatura je način na koji tijelo uništava bakcile koji ga čine bolesnim, a to je uobičajen simptom infekcije, poput gripe. Zadržati svoju djecu kod kuće ako im je temperatura 38 °C ili više. Pričekajte dok su djeca bez temperature prije nego što im dopustite povratak u školu.

Da li vaša djeca unose dovoljno vode? Ovo je 5 načina da ih stimulišete!

Proliv je često posljedica infekcije, trovanja hranom ili nuspojava lijekova kao što su antibiotici. Držite djecu kod kuće dok se ne formira stolica i dok vaš doktor to ne dozvoli. Pobrinite se da vaše bolesno dijete pije dosta tečnosti.


Da li znate da je djeci uzrasta od 8 do 11 godina jedan od najvećih strahova strah od bolesti? Više o dječijim strahovima i umanjivanju istih pročitajte ovdje.


Povraćanje je drugi način kojim se tijelo samostalno oslobađa bakterija koje ga čine bolesnim, a obično je izazvan stomačnim virusom ili infekcijom želuca. Neka djeca ostanu kod kuće, ako su povraćala dva ili više puta u posljednjih 24 sata. Mogu se vratiti u školu nakon što simptomi nestanu ili nakon što doktor kaže da više nisu zarazna.

Teški kašalj i simptomi prehlade bi trebali držati djecu kod kuće. Ozbiljan kašalj može biti znak zaraznih stanja kao magareći kašalj, virusnog bronhitisa ili gušobolje. To takođe može biti znak astme ili alergija. Sve o kašlju i kada je prijeko potrebno da idete kod doktora pročitajte ovdje.

Upala grla može biti simptom streptokoka ili obične prehlade. Ako je vaše dijete dobilo dijagnozu gnojne upale grla, zadržite dijete kod kuće na najmanje 24 sata nakon početka uzimanja antibiotika. Ako vaše dijete ima blagu prehladu, u redu je da ide u školu.

Herpangina – virusna bolest kod koje roditelji često griješe

Konjunktivitis je zarazan i djeca bi trebala ostati kod kuće prvih 24 sata nakon što je liječenje počelo. Simptomi uključuju konjuktivitis, crvenilo oka, iritaciju, otok i gnoj.

Glavobolja može biti simptom zaraznih stanja kao što su virusni gastroenteritis, gripe, meningitis i gnojna upala grla. Različita su mišljenja o o tome da li dijete treba zadržati kod kuće. Ako nema neke druge znakove bolesti i osjeća se dobro, vaše dijete može ići u školu.

Hrana za djecu: 15 namirnica koje treba da imate u ishrani

Osip može biti znak zaraznih stanja kao što su vodene ospice i bakterijski meningitis ili impetigo (infekcija kože). Djeca bi trebala ostati kod kuće dok ne dobiju dijagnozu. Mogu se vratiti u školu nakon nestanka simptoma, a njihov doktor to dozvoli.

Upale uha nisu zarazne. Nema potrebe da se dijete sa blagom upalom uha zadržikod kuće, sve dok se osjeća dovoljno dobro da može da se koncentriše.

Blage prehlade ili respiratorni simptomi nisu razlog da se zadrže djeca kući, sve dok im nos ne curi i kašalj je blag.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *