6 pravila za bezbijednost djece na internetu

djeca na internetu racunar

Djeca posljednjih godina provode mnogo vremena za računarom i na internetu, a broj problema sa kojima se mogu susresti je sve veći. Vama kao roditelju to nije nimalo olakšavajuća okolnost u odgoju, pa se često postavlja pitanje šta raditi i kako reagovati.

Prva i osnovna stavka koju savjetuje doktor Dejvid Grinfild, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Konektikatu i autor knjige “Virtuelna zavisnost”, jeste ta da djetetu ograničite vrijeme koje provodi na internetu.

Činjenica je da bi sva djeca provodila po čitav dan za računarom kada im ne bi bile postavljene granice, a to bi izazvalo samo više problema.

Najbitnije i najbolje je da napravite plan kojeg ćete se držati, kao i satnicu za provođenje vremena ispred ekrana. Prema njegovim riječima sat vremena je sasvim dovoljno, ali vi sami odredite koliko je to dovoljno za vaše dijete.

Osim ovoga, dr Grinfild ima šest pravila za bezbijednost na internetu, a možete ih pročitati u nastavku.

  1. Nemojte stavljati računar i televizor u sobu vaše djece.
  2. Uključite se u sve šta djeca rade na internetu, a ono šta ne znate i ne razumijete – neka vam oni objasne. Za sve što je potpuno nejasno potražite mišljenje i obrazloženje poznavaoca oblasti.
  3. Imajte na umu da nećete znati sve o tome šta djeca rade i vide na internetu. Neće vam reći.
  4. Realna procjena vremena provedenog na internetu je nemoguća. A to pogotovo ne mogu djeca.
  5. Internet može biti kao droga i svojevrsni bijeg od stvarnosti, pogotovo ako je stvarnost neprijatna.
  6. Budite primjer svojoj djeci, pa se i vi pridržavajte vremenskog ograničenja za provođenje na internetu.

Dr Grinfild ističe kako nije jedini problem interneta neprimjeran sadržaj, već i odvlačenje pažnje od regularnih aktivnosti, kao i uticaj na socijalizaciju djece.

“Najveća opasnost leži u tome što mnogo vremena na internetu ne dozvoljava djeci da ‘uhvate korak’ i izbalansiraju i organizuju vrijeme za ostale životne obaveze”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *