Zašto bebe plaču dok ih presvlačimo?

bebe presvlacenje

Jednostavan čin presvlačenja bebe za neke roditelje može biti izuzetno neugodan ako bebe na njega reaguju glasnim plačom i negodovanjem

Da biste ih bolje razumjeli, zamislite se u mekanom bodiju, umotani u topli prekrivač…i onda vam to neko odjednom oduzme.

Bebe vole biti u mekanom i toplom okruženju, a nagla promjena temperature je ono što ih najčešće tjera u plač, jer tijelo bebe ne reguliše temperaturu kao tijelo odraslog čovjeka. Promjena temperature na njih djeluje dramatično i duže im treba da se ponovo ugriju.

Takođe, kada ih presvlačimo pomjeramo, stiskamo i savijamo im udove. Na bebe koje su osjetljivije na dodir ovo iskustvo, ma koliko mi nježni bili, djeluje neugodno.

Prije nego što počnete presvlačiti bebu pripremite sve što vam je neophodno: pelene, vlažne maramice, odjeću, kreme… Umjesto vlažnih maramica možete koristiti nježan peškir navlažen toplom vodom.

Takođe, imajte pri ruci peškir ili dekicu da utoplite dijete ako u prostoriji nije dovoljno toplo, ili ako je moguće izbjegavajte da ga u potpunosti skinete odjednom.

Ali najbolja stvar koju možete uraditi dok presvlačite uplakanu bebu jeste da ostanete mirni. Kada se unervozite, beba to osjeća kroz vaš izraz lica, ton, dodir…Dakle, zapamtite: beba ne plače zbog vas ali joj ovaj proces možete olakšati nježnim pričanjem i pjevušenjem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *