Novim majkama je potrebno 6 mjeseci da se “naviknu” na majčinstvo

nove majke

Kao i u bilo kojem drugom prelaznom periodu u životu, postoji period prilagođavanja. Kada se preselite u novi grad ili dobijete novi posao, uvijek treba da prođe malo vremena prije nego što se osjećamo udobno u novom okruženju ili novoj ulozi. Ponekad, velike promjene ostavljaju čak i najsposobnije među nama da se osjećamo malo kritično i da razmišljamo kao da “ne znamo šta radimo”.
Majčinstvo je možda najveća tranzicija koju će mnogi od nas doživjeti u životu, i potpuno je normalno da se u početku osjećate kao da ne znate šta radite.

Nedavno istraživanje u kom je učestvovalo oko 2.000 majki u Americi, sprovedeno od strane kompanije OnePoll sugeriše da je potrebno skoro 14 sedmica da se nove mame osećaju kao da imaju osječaj majčinstva, izvještava New York Post.

Ova marketinška istraživanja nisu baš relevantna, ali jedna ozbiljnija  studija objavljena ovog mjeseca u časopisu Sexual and Reproductive Healthcare podržava njihove rezultate. Ova studija pokazuje da se za većinu majki povećanje pouzdanosti ne pojavljuje prije šestog mjeseca nakon poroda.

majcinstvo“Približno 25% novih majki doživjele su period s niskim samopuuzdanjem majke, slabim raspoloženjom majke i visokim roditeljskim stresom, ali ipak većina majki je povećala povjerenje, raspoloženje i smanjila stres u prvih 6 mjeseci nakon porođaja”,  zaključuju autori studije.

Dakle, ako se osjećate kao da ne znate šta radite danas, drage mame, uskoro ćete  znati! 🙂

Taj dan može biti za 14 sedmica, 4 mjeseca ili 6 mjeseci od danas, ali će biti lakše – mnogo lakše. A ako imate osjećaj da je taj dan daleko, nemojte se bojati potražiti pomoć.

To što niste hodajuća enciklopedija brige o novorođenčadima – ne treba da vas brine! Ti si majka, samo si nova majka! Pročitajte iskustvo jedne majke i 5 grešaka koje je ona napravila kada je rodila svoje prvo dijete.

U redu je biti novi u nečemu. Ne dolazimo na novi posao očekujući da sve saznamo već prvi dan, isto tako ne idemo na prvi čas joge razmišljajući da ćemo se već u večernjim satima uspjeti saviti kao peretak.
Potrebno je vrijeme da se osjećate udobno, a praksa i vježba da se usavršavate i postanete sposobni. Morate promijeniti nekoliko pelena u  po danu, prije nego što to možete uraditi po noći.

izvor: Mother.ly

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *