7 grešaka neiskusnih roditelja. Da li i ste i vi ovo radili?

roditeljske greske

Većina roditelja tek sa drugim djetetom shvati niz grešaka, odnosno bespotrebnih stvari koje su radili i sa kojima su pretjerivali. Međutim, to i nije tako jasno po dolasku prve bebe. Nova uloga je pravi test izdržljivosti, snage uma, ali i beskraj ljubavi zbog koje se pazi na svaki detalj.

Najveći problem je naravno strah od nepoznatog, koji uzrokuje niz bespotrebnih postupaka. Zato u nastavku pročitajte koje su to učestale greške roditelja, a ukoliko se tek spremate na ovu ulogu – imajte ih na umu.

1.  Tjerali ste svoje dijete da jede

Sadržaj:

Nemojte ovo radite. Najveći strah roditelja jeste onaj da djeca ne budu gladna, pa zbog toga konstantno tjeraju dijete da jede više. Istina je da je djeci potrebno mnogo manje hrane. Zato zaboravite na moljakanja i na kazne kako biste postigli željeni rezultat. Kada budu imali potrebu, tražiće i sami da jedu ili vam to nekako pokazati.

2. Budili ste dijete

Ne postoji nijedan dovoljno dobar razlog za buđenje djeteta, bilo da je riječ o bebi ili već odraslom djetetu. Ne morate se slijepo držati unaprijed određenog rasporeda aktivnosti ako beba spava, niti treba da joj uskratite dnevna spavanja zbog toga. Još gore – ukoliko su došli gosti koji žele da vide bebu. Mogu je vidjeti i dok spada. Uživajte u miru dok možete.

3. Prali ste sve šta ispadne na pod

Sa prvim djetetom roditelji pretjerano paze na čistoću, pa tako ne dolazi u obzir da se bilo šta sa poda pojede ili koristi bez detaljnog čišćenja. Kod drugog djeteta je nešto lakša situacija, a sa trećim više ni ne razmišljate.

4. Kupovali ste samo ogransko

Na samom početku željeli ste da vaše dijete jede samo najbolje, pa ste kupovali isključivo organsko, domaće i neprskano. Vremenom se to promijenilo, pa ste prešli na svakodnevnu hranu. Ne brinite, kako svi oko vas, tako i vaše dijete može jesti ono šta i vi konzumirate.

5. Mijenjali ste pelene baš često

Svako malo ste provjeravali pelene i čim se beba upiški mijenjali ste ih? Takvo djelovanje je prisutno samo sa prvim djetetom i potpuno nepotrebno. Probajte se malo više opustiti.

6. Kupovali ste skupu odjeću

Ovo je nešto šta rade svi roditelji koji, naravno, imaju mogućnost – a predstavlja pravo bacanje para. Novce koje utrošite na skupu odjeću (koju dijete nosi svega nekoliko mjeseci) bolje je ostaviti za nešto drugo ili od njih praviti ušteđevinu.

7. Previše ste pazili

Strah uzrokuje da pazite na apsolutno svaki pokret i svaki postupak djeteta. Ne date mu da se isprlja, da skače – jer može pasti, da trči – jer su automobili svuda, i tako u nedogled. Opustite se, jer ovako ne pružate zaštitu već ograničavate dijete, sputavate ga u odrastanju i dječijim radostima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *