Faktori koji mogu uticati na pogrešne rezultate testa za trudnoću

test za trudnocu

Iako su i kućni testovi za trudnoću siguran pokazatelj, čak i pozitivan test trebalo bi da potvrdite kod ginekologa. Postoje određeni slučajevi u kojima test daje lažne rezultate, a jedan od njih je kada je testu istekao rok trajanja, u kojem slučaju pokazuje lažno negativan rezultat. To se događa zbog toplote i vlage, pa vodite računa o datumu.

Osim toga, pogrešni rezultati pokazuju se i u sljedećim slučajevima:

Pobačaj

Sadržaj:

Ukoliko ste nedavno imali spontani pobačaj, hormoni u krvi znaju ostati visoki, pa tako test pokazuje da ste trudni – iako zapravo niste. Ovo traje svega nekoliko dana.


Pročitajte još:  Seks u trudnoći: Koje poze treba da izbjegavate i kada?


Lijekovi

Postoje lijekovi koji povećavaju nivo HCG hormona u krvi. Takvi su oni koji se uzimaju za tjeskobu, diuretici i antihistaminici. Navedeni utiču na pozitivan rezultat testa.

Biohemijska trudnoća

To je slučaj kada dođe do spajanja spermatozoida i jajašca, stvara se zametak, ali se isti ne prihvati za maternicu. Zbog toga hormoni pokazuju da je žena trudna, ali do trudnoće ne dolazi.

Vanmaternična trudnoća

Može se desiti i da trudnoća zaista postoji, ali da zametak nije na pravom mjestu. Ukoliko je test pozitivan, ali vi osjetite bol u trbuhu, krvarite ili se ne osjećate najbolje, otiđite kod svog ginekologa na pregled.


Pročitaje još: Rani znakovi trudnoće


Test je predugo “stajao”

Ukoliko ste završili sa postupkom uriniranja na štapić, ali ste isti ostavili predugo da stoji, može se desiti da  je rezultat lažno pozitivan. Zato, pazite na vrijeme.

Bolesti

U slučaju urinarne infekcije, bolesti bubrega, ciste, raka na jajnicima i drugih bolesti može doći do pogrešnih rezultata na testu. Za što tačnije rezultate koristite prvi jutarnji urin i posjetite doktora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *