Da li djeca obolijevaju od koronavirusa i kako da ih zaštitite

Da li djeca obolijevaju od korona virusa i kako da ih zastitite

Cjelokupna situacija sa koronavirusom u svijetu donijela je mnogo straha, ali možda i najviše taj strah osjećaju roditelji. Međutim, statistički podaci govore da je od koronavirusa obljelo jako malo djece. Zapravo samo je 24% oboljelih u Kini bilo mlađe od 18 godina, a čak i kada se javi kod djece ovaj virus pokazuje vrlo slabe simptome.

Simptomi koronavirusa kod djece

Kao i kod odraslih, tako i kod djece prvi simptomi ovog virusa su: temperatura, curenje nosa, kašalj, a ponekad se javljaju povraćanje i dijareja. Dobra stvar je da mnogi mališani čak i ne osjete simptome. Prema zvaničnim podacima svega 0,2 posto djece imalo je veće respiratorne probleme poput akutnih respiratornih oboljenja. Zapravo djeca su najveći prenosnici virusa, oni često ne razviju simptome, ali virus prenesu na one sa kojima imaju blizak kontakt.

kako zastititi djecu od korona virusa

Kako zaštititi djecu od koronavirusa

Kao što vam je sigurno već poznato koronavirus, kao i svi drugi virusi prenosi se kapljičnim putem, tačnije čestice se u organizam unose preko očiju, usta ili nosa. Najbolja prevencija je prije svega redovno i pravilno pranje ruku. To znači minimalno 20 sekundi pranja ruku vodom i sapunom.

Osim toga, da biste izbjegli zarazu najbolje je da vi i vaše dijete ne dolazite u kontakt sa zaraženim osobama. S obzirom na to da se ovaj virus širi nevjerovatnom brzinom, te da njegov period inkubacije traje 14 dana najbolje bi bilo ostati kod kuće i na taj način spriječiti kontakt sa potencijalnim prenosnicima ili zaraženima. Ukoliko je vaše dijete bolesno, najbolje je da ostane kod kuće i da se obratite vašem ljekaru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *