Bebama treba da puštate muziku, a evo i zašto

bebe slusanje muzike

Ukoliko ste bili u nedoumici kako muzika i pjevanje utiču na raspoloženje bebe, zbog različitih iskustava koje su vam pričali prijatelji i rodbina, vrijeme je da saznate pravi odgovor – pjevanje bebama i djeci pomaže da razviju emocionalnu samokontrolu u većem kapacitetu.

Brojna istraživanja su sprovedena o uticaju pjevanja i govora na bebinu pažnju, a profesorica Isabelle Peretz sa Univerziteta u Montrealu objavila je rad u kojem je objasnila jedan takav eksperiment.

“Kad su slušale muziku bebe su ostale mirne oko 9 minuta. Kada su slušale gugutanje ostale su mirne malo duže od 4 minute, a govor odraslih držao ih je mirnima manje od 4 minute” navodi Peretz.

U istraživanju je posmatrano 30 zdravih beba starosti između šest i devet mjeseci dok su slušale snimke gugutanja beba, govor odraslih i pjesme. Snimke su puštane bebama sve dok nisu napravile izraz lica kojim izražavaju osjećaj nezadovoljstva i tuge (spuštene obrve i uglovi usana, otvorena usta i podignute obrve).

Dakle, muzika ih je najduže držala mirnima, što upućuje na to da bebe imaju mentalni kapacitet oduševiti se muzikom baš kao što je to slučaj kod odraslih.

Psiholozi kažu da bi roditelji ovo trebali znati, jer u zapadnjačkoj kulturi majke češće pričaju svojoj djeci kad ih žele smiriti, te tako propuštaju dobrobit pjevanja koje može uticati na ljudsku sposobnost samokontrole osjećaja.

Bonus je što pjevanje može smanjiti frustraciju roditelja. Osim pjevanja uživo, roditelji mogu pomoći bebi da prestane plakati tako što će joj puštaju muziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *