Razlike u odgoju prvog i drugog djeteta

odgoj djece

Nakon prvog djeteta roditelji i dalje imaju dovoljno energije i snage da predano rade na odgajanju djece, a uz to imaju i iskustvo koje će im omogućiti da budu bolji i temeljniji.

Sa drugim djetetom već postoji jasna slika toga šta treba da se promijeni i kakav pristup djeci treba da postoji. Samim tim neminovno je da postoje brojne razlike između odgoja prvog i drugog djeteta.

U nastavku pročitajte u kojih 10 oblasti i na koji način se razlikuje odgoj prvog i svakog narednog djeteta.

  1. Odjeća: Prvom djetetu se kupuju samo najbolje i provjerene stvari, a sve mora biti od pamuka. Drugo dijete dobija već nošenu odjeću od starijeg brata ili sestre.
  2. Kupanje: Prvo dijete kupa se svako veče u svojoj posebnoj kadici sa najboljim sapunima i preparatima, a drugo dijete u prosijeku dva puta nedeljno, dok ostalim danima samo parcijalno.
  3. Ishrana: Prvom djetetu se daju svježe spremljene namirnice, voće, povrće, kuhana hrana. Ne daje se brza hrana, a grickalice i slatkiši samo kada ostatak rodbine da nešto krišom. Drugo dijete jede svašta, od ostataka od ručka, grickalica, slatkiša pa na dalje.
  4. Igračke: Vrhunske igračke, pregršt njih, kupuje se prvom djetetu. Uz to se uvijek pazi da igračke budu EU porijekla, a ne iz Kine. Drugo dijete dobija bilo kakve igračke, pa i one Made in China.
  5. Prijatelji: Za vrijeme prvog djeteta se organizuju kolektivna druženja, a za vrijeme drugog – samo prijatelji starijeg brata/sestre dolaze u obzir.
  6. Uspavljivanje: Ušuškavanje, omiljena dekica, uspavanka, stalna provjeravanja – sve to sa prvim djetetom. Drugo dijete zaspe sa flašicom ili dudom na kauču u dnevnoj sobi, i to prilično kasno.
  7. Gledanje TV-a: Prvo dijete gleda vrlo malo i gleda samo dječiji program. A drugo? Po cijeli dan gleda u TV i tablet, eventualno mobilni.
  8. Obuća: Prvo je u opticaju samo vrhunska obuća, sa posebnim ulošcima, a za drugo se ne bira, pri čemu se sve najčešće svodi na obuću (i odjeću) starijeg brata ili sestre.
  9. Fotografije:  Hiljade fotografija djece u svim mogućim pozama i svih mogućih dijelova tijela. Drugo dijete i ne baš.
  10. Dadiljanje: Uvijek ima neko ko spašava situciju, izvodi dijete, vodi ga u park i slično, a drugo dijete i ne izlazi iz kuće jer nema ko da ga izvodi

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *