Četiri načina da pomognete bebi da ojača

vjezbe za bebe

Iako bebe leže po čitav dan one zapravo troše puno energije tokom dana. Kada rukama udaraju po nekom predmetu, mlate nogicama ili se otimaju tokom presvlačenja one zapravo vježbaju svoje male mišiće.

Svi ovi pokreti bitni su za njihov motorički razvoj. Bebe trebaju snažne mišiće za držanje glavice, puzanje, okretanje, podizanje i hodanje.

Roditelji u svakodnevnoj igri s djetetom mogu uticati na osnaživanje djeteta i to kroz ove aktivnosti.

Stavljajte dijete na stomak

Sadržaj:

Bebe većinu vremena provode ležeći na leđima, dok ležanje na stomaku izgrađuje mišiće vrata, ramena, ruka, leđa i stomaka. Američki pedijatri preporučuju da se bebe vrlo brzo po rođenju počnu stavljati na stomak. Počinje se sa dva puta po nekoliko minuta.

Kada bebu stavite da leži na stomaku i vi lezite pored nje. Smiješite joj se, pričajte, pjevajte. Na početku bi se mogla buniti ali vremenom će početi uživati. Nakon što ojača i navikne na ovaj položaj stavljate je na 20 minuta svaki dan.

Trbušnjaci

Pomaganjem bebi da se podigne u sjedeći položaj još je jedan način da ojačate njihove mišiće u ramenima, abdomenu i leđima. Dok leži na leđima, lagano je primite za podlaktice i pažljivo povucite prema sebi. Ako još ne drži sama glavu, lagano je primite iza ramena, pridržavajući glavu, i povucite prema sebi nekoliko centimetara. Vremenom će se sve više podizati do sjedećeg položaja.

Bicikliranje

Ovaj pokret je dobar za razgibavanje nogu, kukova, koljena ali i za oslobađanje gasova. Stavite bebu na leđa i nježno pomjerajte njene noge gore i u krug, kao da vozi bicikl. Pri tom, smijte se, imitirajte zvukove voza ili auta i zadržite kontakt očima. Ponovite pokret tri do pet puta, odmorite pa opet.

Podizanje predmeta

Kada djeca uzrastu tri, četiri mjeseca počnu uzimati predmete u ruke podstičite ih da to rade što češće jer time poboljšavaju koordinaciju oči-ruke i razvijaju mišiće u ramenima i rukama.

Zato, čim počnu hvatati predmete, skupite igračke i druge predmete različitih oblika i veličina, stavite ispred njih ih da ih uzimaju i spuštaju. Za početak i vi radite isto i ubrzo će im postati zanimljivo, posebno ako predmeti svijetle ili imaju zvukove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *