Pedijatri zaista žele da roditelji prestanu raditi ove stvari

pedijatri roditelji

Roditeljstvo se ne može naučiti, na mamama i tatama je da uče kroz iskustvo, greške i uspjehe. Oni koji su sretni imaju članove porodice, prijatelje, poznanike, internet… za konsultacije o svakodnevnim nedoumicama.

Pedijatri su takođe dobar izvor informacija, posebno za mlade roditelje, ali često se njihove savjeti prečuju ili ignorišu. To je vjerovatno zato što se roditelji sreću s pedijatrima u stresnim i hitnim situacijama u slučaju bolesti djeteta.

Za one koji žele da čuju, ovo su stvari koje bi pedijatri voljeli da roditelji prestanu raditi.

1. Tražiti dijagnoze na internetu

Zapravo, svaki doktor ovo želi. Internet je sjajan izvor informacija ali zaista treba da prestanete tražiti od Google-a da postavi dijagnozu vašem bolesnom djetetu, a posebno ne treba da iznosite tu dijagnozu doktoru kojeg posjetite.

2. Ići u hitnu za svaku sitnicu

Umjesto odlaska u hitnu za svaku vašu brigu ili nedoumicu radije pozovite pedijatra i konsultuje se s njim.

3. Stalno tražiti antibiotike

Svi mi želimo da nam djeca što prije ozdrave ali stalno korištenje antibiotika može imati kontraefekat. Na primjer, prehlada i kašalj nisu razlog za antibiotike, njima treba vrijeme da prođu.

4. Dopuštati djeci neograničeno gledanje u ekran

Ekrani –TV-a, tableta, telefona, računara… su sastavi dio naših života, ali djeca treba da imaju strogo ograničeno vrijeme koje smiju provesti ispred TV-a.

Pedijatri kažu da roditelji najčešće zanemaruju njihove preporuke da djecu potiču na druženje i interakciju s drugom djecom u cilju što boljeg društvenog razvoja.

5. Braniti da budu vani da se ne bi razboljeli

Pedijatri kažu da taj mit nikad neće umrijeti, ali ipak ponavljaju da se dijete neće razboljeti ako provede pola sata igrajući se na snijegu.

Mališani diraju svašta, a onda ruke stavljaju u usta, nos, oči… i tako se šire bakterije. Virusi se brže prenose zimi kada su zatvoreni u malom prostoru po čitav dan.

6. Preskakati kontrole

Kao što vidimo, roditelji idu iz krajnosti u krajnost. Dok neki za svaku sitnicu trče u hitnu, drugi će otkazati kontrolu čim djetetu bude bolje. Pedijatri napominju da kontrole ne treba da preskačemo, poput kontrole vida, sluha, a posebno one koje se odnose na probleme sa srcem, pritiskom, rastom…

7. Koristiti štapiće za uši

Bez obzira koliko im govorili da štapići za uši prave samo kontraefekat, roditelji ne prestaju s tim načinom čišćenja ušiju što zna dovesti do bola u uhu i slušnih problema. Umjesto štapića, bolje je pustiti da tokom kupanja malo vode uđe u uši i ona će odraditi svoje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *