Liječenje pelenskog osipa

pelenski osip

Rijetko koja beba ne dobije osip u pelenskoj regiji koja je svakodnevno izložena vlazi, toploti, mokraći, stolici, te kremama kojima se to područje tretira. Takođe, kod beba aktivnosti znojnih i lojnih žlijezda nisu u potpunosti razvijene, a sve to utiče da se na tankoj i osjetljivoj bebinoj koži jave iritacije i ojedi.

Šta je pelenski osip

Upale na pelenskoj regiji obuhvataju sve iritacije na genitalnom i analnom području kao i na pregibima.

Ojedi se mogu javiti u vidu tačkastog osipa različitog intenziteta, a ako potraju prelaze u mjehuriće, te ljuštenje suve kože.

Pelenski osip će se gotovo sigurno pojaviti ako je higijena neadekvatna i pelene se rijetko mijenjaju, a može se pojaviti i kao reakcija na antibiotike, proliv, alergije na hranu, pelene, deterdžent, omekšivač… Takođe, može se pojaviti u vrijeme nicanja zubića, vakcinacije, uvođenja nove hrane…


Pročitajte još: Osip kod beba: sve šta treba da znate


Kako spriječiti pelenski osip

Za sprječavanje pelenskog osipa najbitnije je redovno mijenjanje pelena i adekvatna higijena koja podrazumjeva pranje genitalija, guze i pregiba, lagano sušenje tapkanjem pa tek onda nanošenje kreme tankog sloja krema sa cink-oksidom i stavljanje pelena.

Potom, jako je bitno pelenu prilagoditi uzrastu djeteta i njegovoj težini. Ako se koriste pamučne pelene najbolje je izbjegavati korištenje omekšivača pri pranju.

Pedijatri često savjetuju da se u prostoriji sa odgovarajućom temperaturom, beba ostavlja i razgolićena, bez pelena kako bi se koža osušila i „prozračila”.

Ako primjetite da ništa od ovoga ne pomaže i da je pelenski osip stalno prisutan kod bebe, vjerovatno je uzrok nešto više od iritacije mokraćom, stolicom i neadekvatnom pelenom ili njegom te se svakako obratite pedijatru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *