Da li i kako boje utiču na razvoj i rast bebe?

Iako se čini nevažnim, zapravo je veoma bitno da se vodi računa o bojama u sobi vašeg djeteta. Baš zbog toga ćemo vam u nastavku objasniti kako da odaberete pogodnu boju i o čemu sve treba da vodite računa. Suština je ta da svaka boja ima svoj psihološki efekat, a evo kakva je za pojedine, najčešće korišćene boje:

ŽUTA – ovo je vesela boja koja stimuliše ali sa kojom je potreban dodatni oprez. Naime, jaka žuta boja može iritirati, a osim jačine treba paziti i na to da ne dominira u prostoru. Odličan je izbor ukoliko je riječ o sobi koja ima nedovoljno prirodne svjetlosti.

zuta soba za djecu

NARANDŽASTA – narandžasta je takođe pozitivna boja koja donosi osjećaj topline i sigurnosti u svaku prostoriju. Sa njom je takođe potrebno biti umjeren.

narandžasta soba za bebe

ZELENA – sa zelenom bojom postići ćete opuštanje i osvježenje. Preporučljiva je u dječijim, odnosno bebećim sobama, a sjajna stvar je i što se smatra unisex bojom, odnosno pogodna je i za djevojčice i za dječake.

zelena soba za djecu

CRVENA – crvena je energična, jaka i pozitivna boja, ali pogodna samo za umjereno korišćenje, odnosno primjenu na pojedinim dijelovima zida, stubovima, bordurama, šarama i slično. Sa njom se može postići interesantnost u uređenju, ali nikako ne smije da dominira jer zna biti napadna. Treba je kombinovati sa nekom mirnom bojom.

crvena soba za bebe

PLAVA – plava stimuliše i smiruje, ali pod uslovom da birate pastelne i svijetle tonove. Ukoliko odlučite da cijelu prostoriju obojite u neku plavu, preporučujemo da dodate detalje u drugoj, toplijoj boji.

plava soba za bebe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *