9 benefita ribljeg ulja zbog kojih ćete sigurno početi sa konzumacijom

riblje ulje benefiti

Bezbroj je dodataka ishrani koji se reklamiraju kao takvi da donose dug i zdrav život, međutim koliko njih zaista pomaže vašem zdravlju? Jedan od takvih koji ima ozbiljne pozitivne efekte jeste riblje ulje, a ovo je 10 benefita koje ćete osjetiti ukoliko ga budete redovno konzumirali:

1. Zdravo srce

Sadržaj:

Riblje ulje sadrži omega 3 masne kiseline koje su poznate kao zaštitinici srca. Rade na prevenciji aritmije i visokog holesterola, a time se snižava i rizik od srčanog i moždanog udara.

2. Dobro pamćenje

Osim na srce, omega 3 masne kiseline učestvuju i u izgradnji membrana i ćelijske strukture, a posljedično  omogućavaju optimalan rad svih funkcija mozga. U suštini riblje ulje će vam pomoći da bolje pamtite, pogotovo jer se tokom godina pamćenje pogoršava.

3. Redukovana tjelesna težina

Ne mislimo da će korišćenje ribljeg ulja pomoći da se smanji težina bukvalno, jer je tu potrebno redovno vježbanje i pravilna ishrana, ali sa ribljim uljem integrisanim u istu, proces skidanja kilograma je brži. Naime, ovo ulje smanjuje apetit i čini trening efikasnijim, a uskladištene masti smanjuje na minimalnu količinu.

Med kao lijek – kako da ga koristite i za šta je dobar

4. Odlično raspoloženje

Opšte je poznato da serotonin utiče na raspoloženje i način razmišljanja, a sa ribljim uljem njegova funkcija se obavlja još efikasnije. Vaše generalno stanje će biti mnogo bolje u pogledu ponašanja i osjećanja.

5. Očuvan vid

Redovnim uzimanjem ribljeg ulja u bilo kojem obliku pomoći će vam da smanjite rizik od sindroma suhog oka i da spriječite slabljenje/gubitak vida. I za ovo su zaslužne omega 3 masne kiseline.

6. Zdrava i sjajna koža

Kao što smo gore naveli, omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja obnavljaju ćelijske membrane. Osim toga, smanjuje se crvenilo i iritacija, a kao rezultat korisnik ima zdravu i blistavu kožu.

6 namirnica koje će ojačati vaš organizam

7. Smanjena depresija

Omega 3 masne kiseline su korisne i za liječenje depresije, kako pokazuju naučna istraživanja. Iako samo funkcionisanje nije poznato, riblje ulje utiče na nivo serotonina, što dovodi do boljeg raspoloženja.

8. Dobar imunitet

Kao jedna od značajnijih stavki jeste poboljšavanje imuniteta popravljanjem hemijskog sastava krvi i smanjenjenjem upale. Sa unosom omega 3 masnim kiselina povećava se sposobnost tijela da se izbori sa bolesti.

9. Zdrava trudnoća

I za kraj, ono šta je bitno svim budućim mamama – riblje ulje čuva zdravlje tokom trudnoće, jača imunitet, preventuje postporođajnu depresiju koja se često pojavljuje itd. Dakle, izuzetno je korisno za unos tokom trudnoće.

13 stvari za koje treba da koristite kokosovo ulje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *