Ultrazvuk u trudnoći – sve šta treba da znate

ultrazvuk u trudnoci

Ultrazvuk u trudnoći je nezaobilazan dio pregleda koje prođu sve trudnice. To svi znamo. Međutim, koliko zaista znamo o samom pregledu? Da li ima štetne posljedice, šta zaista predstavlja, kada će se raditi – ukoliko vam je ovo prva trudnoća, i bezbroj drugih bitnih informacija o kojima treba da znamo nešto više. Na ta ali i brojna druga pitanja odgovorićemo u nastavku ovog teksta.

Najprije treba da znamo šta je tačno ultrazvuk.

Riječ je o pregledu koji se vrši propuštanjem ultrazvučnih talasa visoke frekvencije kroz matericu. Pomenuti talasi se odbijaju od bebu (ili bebe), a u zavisnosti od toga kroz kakvu gustinu tkiva prolaze – takvu sliku i dobijamo. U skladu sa tim, kosti koje su velike gustine na slici izgledaju kao bijeli oblak, a plodova voda koja je suprotna kostima bude crna na ekranu.

Hajde sada da saznamo kako je nastao ultrazvuk, a nakon toga i sve konkretne informacije koje zanimaju svaku trudnicu. Na samom kraju, odgovorićemo na neka najčešće postavljena pitanja o ultrazvučnom pregledu.

Kratka istorija ultrazvuka

Ultrazvuk je nastao davne 1955. godine, kada je Ian Donald, opstetričar iz Škotske,  industrijski ultrazvučni aparat za otkrivanje pogrešaka u metalu iskoristio na prethodno uklonjenim tumorima i koristeći goveđi odrezak za kontrolu. Ovakvim postupkom otkrio je nešto čudno, a to je da su različiti tumori pokazivali različit odjek. Potom je počeo koristiti ovu tehniku i na trudnim ženama, a ubrzo se vijest proširila po medicinskim časopisima, a tako i u cijelom svijetu.

prvi ultrazvuk

Zašto se radi ultrazvuk u trudnoći?

Mnoštvo je razloga zbog kojih se kod trudnica radi ultrazvučni pregled, a oni se smjenjuju prema periodima trudnoće.

U skladu sa tim, na samom početku se prvi ultrazvuk radi kako bi se ustanovilo da je žena trudna, da je beba živa, te da bi se odredilo da li je riječ o vanmateričnoj trudnoći ili ne. U ovom periodu, a prilikom prvog ultrazvuka, može se odrediti i tačna starost trudnoće, kao i da li žena nosi više od jedne bebe u stomaku.

U prvom trimestru se radi ultrazvuk radi provjere stanja i napretka bebe. Provjerava se i postojanje određenih anomalija, a radi se i mjerenje dijela iza bebinog vrata, takozvani nuhalni nabor, kako bi se procijenilo da li postoji mogućnost od problema koji imaju nasljedni osnov.

U drugom trimestru se i dalje prati rast bebe, pregleda se anatomija i kontroliše količina plodove vode.

Na kraju preostaje pregled u trećem trimestru, prilikom kod se kontroliše razvoj posteljice, gdje se navedena postavila, ali i izgled i mjere bebe.


Kako izračunati trudnoću prema sedmicama pročitajte ovdje.


Prvi ultrazvuk

U suštini, pregled kod svog ginekologa možete da zakažete čim ustanovite da vam je menstruacija izostala. Ipak, preporučuje se da sačekate barem dvije nedjelje, kako bi doktor mogao sigurno i precizno da odredi vaše stanje. Velika vjerovatnoća je da, ukoliko prerano odete na pregled, ljekar neće moći sa sigurnošću da ustanovi trudnoću, pa ćete morati opet da se vratite po isteku nekog vremena.

Često je presudan i kvalitet aparata za ultrazvuk u trudnoći, pa se u skladu sa tim nekad u petoj/šestoj nedjelji ne vidi ništa, a nekada je moguće ustanoviti trudnoću.

Ako se desi da vam menstruacija izostaje, a da je još uvijek rano za ultrazvučni pregled, pogodno rješenje je test Beta HCG krvi.

Imajte na umu da, čak i ako trudnoću ustanovite putem ostalih testova, pri čemu je sve zdravstveno u redu, opet treba da odete na pregled do kraja drugog mjeseca trudnoće. Lako se može desiti da je test pozitivan, ali da je riječ o vanmateričnoj trudnoći – koja može biti veoma opasna.

Jedina potpuno sigurna i pouzdana dijagnoza trudnoće može se postaviti ultrazvučnim pregledom.

Suštinski, otkucaji bebinog srca počinju da se čuju nekad između 6. i 9. nedjelje trudnoće. Otkucaji počinju nekad 22 dana nakon što dođe do začeća, ali to naravno zavisi od položaja u kojem se nalazi plod, pa je moguće da do toga dođe i kasnije.

Većini trudnica je slušanje prvih otkucaja ujedno znak da je sve u redu sa trudnoćom i zapravo trenutak najveće radosti.

ultrazvuk trudnoca

Ultrazvuk u trudnoći: koliko često se radi?

Tokom jedne trudnoće obavezna su najmanje tri ultrazvučna pregleda, a zahvaljujući sve boljoj tehnologiji već na početku se može pratiti razvoj ploda i eliminisati veći broj mogućih poremećaja kod bebe.

Prvi važan ultrazvuk u trudnoći dešava se u 12. nedjelji, kada se prati rani razvoj ploda, te radi detekcija markera za Downov sindrom i ostale hromozomske greške.

Već u 20. nedjelji trudnoće radi se detaljan pregled bebinih organa, koji su se do ovog trenutka potpuno definisali i postali prepoznatljivi, a bilo kakva odstupanja su samim tim primjetna na pregledu. U ovo vrijeme može se i sa sigurnošću odrediti pol djeteta i odrediti položaj posteljice koja ne smije biti smještena nisko u maternici.

Treći bitan pregled dešava se u 32. nedjelji trudnoće. Tada se odredi položaj djeteta u maternici i njegova veličina, kao i funkcija posteljice i količina plodove vode.


Pročitajte detaljno stanje trudnoće u 30. nedjelji trudnoće i 34. nedjelji trudnoće.


Činjenica je da je tehnologija prilično uznapredovala, kao i da ultrazvučni pregledi nisu štetni ni za trudnicu ni za bebu, pa se preporučuje i češće obavljanje istih, kako bi se detaljno pratilo stanje i što prije ustanovili potencijalni problemi.

Danas se, osim ultrazvučnih, koriste i doplerski aparati, koji snimaju i mjere protok krvi kroz različita tkiva bebe, kao i 3D, odnosno 4D ultrazvuci za što kvalitetniji uvid u morfologiju i dinamiku ploda. Kakvi su i koliko potrebni 3D i 4D snimci bebe, pročitaćete u nastavku teksta, kao i to da li su štetni za trudnicu.

Da li ultrazvuk šteti bebi?

Svi doktori će vam reći isti odgovor na pitanje da li ultrazvuk šteti bebi, a to je da nemate razloga za brigu od posljedica pregleda. Naime, trenutno ne postoje nikakvi dokazi da je ultrazvuk naškodio trudnici i plodu.

Bez obzira na sve ovo, stručnjaci savjetuju racionalan pristup, odnosno korišćenje samo i kada je potrebno, a izostavljanje primjene ultrazvuka kada to nije nužno. Postoji određen strah da bi energija koju emituje aparat mogla povećati tjelesnu temperaturu samog ploda.

Dakako, ovo je tema o kojoj se stalno polemiše. Kao što smo rekli, do sada nema niti jednog dokaza štetnosti, a budućim majkama se preporučuje da odrade barem ona tri rutinska i bitna ultrazvučna pregleda o kojima smo pisali prethodno u ovom tekstu.

ginekoloski ultrazvuk

3D ultrazvuk – kada se radi i šta je?

Ultrazvuk je doživio ogroman razvoj i brojne promjene, a danas svjedočimo razvijenim oblicima koji omogućavaju uvid u skoro sve segmente razvoja ploda i same trudnoće. Recimo, danas je moguće ispitivanje fetalne cirkulacije primjenom takozvanog kolor doplera, čiji rezultati su veoma bitni u provjeri različitih pataloških stanja.

Prethodna dvodimenzionalna slika je nadograđena, tako da sada roditelji imaju uvid u trodimenzionalnu dijagnostiku koja omogućava precizan uvid u bebu. Glavni zadatak ove 3D tehnologije je svakako  otkrivanje nepravilnsoti u razvoju organa ploda i procjena eventualnog oštećenja koje se pojavilo.

3D ultrazvuk znači da možemo precizno odrediti zapreminu, površinu tijela i prikazati koštani sistem bebe. Kompletno tijelo ploda se može prikazati u tri dimenzije, pa doktori mogu da vide ono šta im 2D snimci nisu omogućavali.

4d ultrazvuk u trudnoći

4D ultrazvuk u trudnoći je posljednja tehnologija u svijetu ultrazvuka i praćenja trudnoće, a podrazumijeva jasno praćenje djetetovog kretanja. Vrlo vjerno se dočarava izgled djeteta, što nije slučaj sa prvobitnim 2D ultrazvukom koji je pružao crno-bijelu i veoma nejasnu sliku.

Prvo pitanje koje sve buduće majke postavljaju je ono koje se tiče sigurnosti. Međutim, nema nikakvog razloga za brigu jer su sve vrste ultrazvuka, dakle i 2D i 3D i 4D, jednako sigurne za bebu. Razlika je u kvalitetu prikaza, pa tako 4D pokazuje bebinu kožu i jasno vidljive crte lica, udove, pokrete, a može čak i da se primijeti plaženje jezika ili zijevanje.

Nažalost, 4D ultrazvuk nije moguće uraditi svuda i najčešće je dostupan u privatnim klinikama, što znači i da nije pokriven zravstvenim osiguranjem. Ipak, i ovo se isplati jer 4D ultrazvuk može da otkrije abnormalnosti ploda u ranoj fazi, što je značajno u svakom mogućem pogledu.

Preporučeno je da se 4D ultrazvuk radi između 21. i 28. nedjelje trudnoće. Negdje se radi i nakon tog perioda, iako zapravo nije pogodno, s obzirom da je moguće da slika neće biti jasna ako beba naraste toliko  da joj u maternici postane skučeno.

Osim veličine bebe presudan je i položan posteljice, ploda, kao i debljina same trudnice (koliko je normalno da se udebljate saznajte u ovom tekstu). Od navedenih stavki zavisi koliko će prikaz slike biti kvalitetan. Lice neće biti vidljivo ako je beba okrenuta leđima, a velike količine plodove vode i masnih stanica na stomaku mogu dovesti do loše slike.


Pročitajte još: Vježbe u trudnoći – šta sve smijem i kako raditi


4D ultrazvuk po potrebi može trajati i duže, kako bi se beba koja spava u datom trenutku probudila, a sa tim i vidjelo micanje, zijevanje, smijanje ili neki treći vid pokreta.

4d ultrazvuk u trudnoci

Nakon 30. nedjelje trudnoće djetetova glava neće biti vidljiva, jer će biti položena dublje u zdjelicu, pa 4D ultrazvuk neće pokazati sve šta biste željeli da vidite. Najidealnije vrijeme je svakako 26. nedjelja. Koža u tom periodu još uvijek nije dovoljno debela i nema previše potkožne masnoće, pa se uz pomoć 4D ultrazvuka vide kosti preko djetetove kože.

Ako se desi da u ovom periodu posteljica otežava prikaz, preporučuje se ponavljanje ultrazvuka između 27. i 28. nedjelje.

I za kraj, ljepota ovog ultrazvuka je ta što ćete nakon pregleda u većini klinika dobiti slike vaše bebe, ali i DVD sa snimkom kretanja, što predstavlja dragu i lijepu uspomenu svim roditeljima.

U skladu sa svim navedenim, većina majki koje imaju tu mogućnost smatraju vrijednim odvajanje većeg novčanog iznosa, a sve kako bi vidjeli bebu i njene stvarne pokrete.

Najčešće postavljana pitanja o ultrazvuku

Ovo su neka od često postavljanih pitanja koje većina trudnica ima u svojim glavama. Odgovori će biti od najvećeg značaja ženama koje su prvi put trudne, pa ne znaju šta ih čeka niti šta donose pregledi na koje treba da idu u narednom periodu.

Da li se na ultrazvuku može utvrditi bebin pol i koliko je to sigurno?

Da, pol se može vidjeti već sa nekih 16 nedjelja trudnoće, mada preporučljivo je da se sačeka 20. nedjelja. Od tog trenutka pa na dalje smanjena je mogućnost pogreške na minimum. Što trudnoća više odmiče, to je lakše i sigurnije utvrditi pol. Postoje određene komplikacije koje otežavaju utvrđivanje, a to su loše pozicionirana beba, gojaznost trudnice, mala količina plodove vode i slično, pa se u tim slučajevima nešto teže određuje pol djeteta.

Da li je ultrazvučni pregled bolan?

Ultrazvučni pregled u trudnoći nije bolan, ali ponekad se može desiti da bude neprijatan, posebno u slučajevima kada se radi kroz vaginu ili kada je potrebno da se više pritisne stomak. Dodatnu neprijatnost stvara i puna bešika, pa ukoliko to doktor nije prethodno zahtijevao na pregledu, potrudite se da je ispraznite prije odlaska.

Da li je ultrazvučni pregled siguran?

Do sada nije bilo slučajeva štetnosti ultrazvuka, što znači da isti spada u red sigurnih pregleda kod trudnice.

3d ultrazvuk u trudnoci

Da li ultrazvuk u trudnoći može da naškodi bebi?

Kratko i jasno – ne može.

Da li je moguće u svakom trenutku vidjeti sve na ultrazvuku?

Nažalost, ne. Mnogo je faktora koji utiču na smanjenje kvaliteta slike, a takvi su na primjer puna crijeva, manja količina plodove vode, loša pozicioniranost bebe, gojaznost trudnice itd. Takođe, u posljednjim mjesecima je teško vidjeti sve dijelove bebe jer se prilično razvila i porasla.

Ultrazvučni pregled nije dobar. Šta sad?

Ukoliko se na ultrazvučnom pregledu ispostavi da nešto nije u redu, potrebni su dalji pregledi, i to kod doktora koji se bavi konkretnom problematikom, odnosno kojem je to specijalnost. On će potom objasniti kakvi su dalje pregledi potrebni, koja je vrsta problema i šta činiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *