Da li je golicanje mučenje ili igra za djecu?

skakiljanje i golicanje djece

Golicanje je nekima zanimljivo, a drugima može biti veoma neugodno. Iako je to opšte poznata činjenica, mnogi roditelji i ostali članovi porodice koji provode vrijeme sa klincima ne shvataju ozbiljno zahtjev za prestankom.

Smijeh djece tokom golicanja nije nužno znak uživanja. Upravo suprotno, često na osnovu izraza lica u tom trenutku nećete moći biti potuno sigurni u to da li vašoj djeci ta igra odgovara ili ne.

I kod odraslih i kod djece je tanka linija između smijeha i plakanja, a teško je razaznati kada će se ista preći. Osim toga, postoji podatak i da su neke kulture tokom istorije koristile golicanje za uzrokovanje boli. Na primjer, u Han dinastiji golicanje je korišćeno kao metoda mučenja i kažnjavanja. I u antičkom Rimu je korišćena slična metoda kažnjavanja prestupnika.

Uprkos tome da izgleda veoma zabavno, golicanje ostavlja svakoga bespomoćnim i izaziva strah. Zato nemojte dječiji bunt i poziv na prestanak smatrati šalom, već shvatite ozbiljno svaki vid negodovanja. “Ne” uvijek shvatite baš tako i prestanite, a golicanje nemojte ni praktikovati prema djetetu koje još uvijek ne može govoriti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *