Da li je u redu nositi štikle u trudnoći?

trudnice stikle

Štikle u trudnoći, kojih se neke žene ne odriču ni u devetom mjesecu, uvijek su kontroverzna tema. Dok mnogi osuđuju nošenje visokih peta u drugom stanju, drugi smatraju da se žene ne trebaju odricati obuće koja je njima udobna, pa makar to bile i visoke potpetice.

Ortopedi objašnjavaju da u trudnoći dolazi do mijenjanja tijela, a kako se trudnoća razvija mijenja se ligamentarni sastav u tijelu. Svi ligamenti, ne samo ligamenti zdjelice, pod uticajem hormona postaju rastezljiviji, labaviji pripremajući tijelo za porođaj. Ako trudnica nosi neadekvatnu obuću, koja opterećuje većim dijelom prednji dio stopala i ligamenti imaju veću tendenciju rastezanja, čime se i stopalo rasteže i povećava se šansa za razvoj deformacije koja je prije možda postojala tek u začetku.

Dakle, štikle u trudnoći nisu zabranjene, ali je za trudnice u visokom stadijumu trudnoće najbolje da nose udobnu, fiziološku obuću.

Važno je napomenuti da naša stopala nose cijelu težinu tijela prilikom stajanja i hoda. Hodom po ravnom dvije trećine tijela opterećuju zadnji dio stopala, a jedna trećina prednji dio. Ako se prilikom stajanja nose štikle visine do dva, tri centimetra tijelo podjednako opterećuje i prednji i zadnji dio. Ako su štikle visine pet, šest centimetara najveći dio opterećenja nosi prednji dio stopala, a kod žena koje nose veće štikle od tih čitavo opterećenje tijela nosi prednji dio stopala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *