Kada je vrijeme za prvi bebin izlazak vani?

prvi bebin izlazak vani

Kod nas je još uvijek u velikoj mjeri prihvaćeno mišljenje da bebu ne treba da iznosimo vani u prvi 40 dana života. Ali stručnjaci kažu da beba može da se iznosi vani od 15. dana života, a boravak napolju postepeno se produžava, što naravno zavisi i od vremenskih uslova.

Boravak bebe na otvorenom ima brojne prednosti: poboljšava opšte stanje, san, apetit, jača imunitet, povećava otpornost organizma… Boravak djeteta napolju aktivira njegova čula i pokrete oka koji prate izvore zvukova. Samim tim provođenje vremena vani stimuliše razvoj djeteta.

Zato dijete treba redovno iznositi vani, svaki dan ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju. Najbolje vrijeme za izlazak iz kuće je nakon hranjenja i presvlačenja, kada je beba zadovoljna i mirna.

Kada izvodite bebu napolje vodite računa da je ne pretoplite jer djeca imaju prirodnu regulaciju temperature. Ako je podignete, beba će se sasvim sigurno unervoziti i rasplakati. Dijete obucite otprilike onako kako biste se i sami obukli, ali za svaki slučaj ponesite neki lagani prekrivač.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *