Da li je vaše dijete smombi?

djeca i telefoni

Digitalni svijet uzima maha, a roditelji imaju sve manje vremena za djecu – tako smatra dječiji psihijatar Mihael Vinterhof, upozoravajući ujedno da ovakvo stanje može ostaviti posljedice na djecu.

Riječ “smombi” (u originalu “smombie”) proglašena je još 2015. godine najpopularnijom u žargonu omladine, a nastala je spajanjem riječi “smartfon” i “zombi”. Ona ukazuje na zabrinjavajuće stanje u društvu.

“Smombiji” smo svi mi koji ustanemo pa prvo provjeravamo mejl, otvaramo Facebook, šaljemo poruke na Viber i kačimo fotografije na Instagram. A isto to nam je i rutina pred spavanje.

Najveće žrtve u cijeloj priči su svakako djeca, jer su roditelji sve manje voljni trpiti dječije hirove i potrebe, pa traže bilo kakvu distrakciju koja će ih održati mirnima. Roditelji više skoro kao da nisu u stanju da nauče svoju djecu da ne mogu uvijek imati sve šta požele.

Vrijeme je takvo da smo svi izloženi konstantnom stresu, problemima i poslovima, a u takvim situacijama djecu smirujemo tako što ih smjestimo ispred televizora, računara ili im damo telefon u ruke.

Činjenica je da tolerancija nije nešto sa čim smo rođeni, već nešto šta se razvija, a kod svakog djeteta bi trebalo da postoji već u uzrastu od 8-9 mjeseci. Znači već tada treba da ga naučite da ne može da dobije istog trena sve šta poželi. A ako ne nauči i ako se ponašanje nastavi, mogu samo da nastanu ozbiljni problemi za kasniji život.

Veliki broj mladih odraslih osoba danas nema osjećaj za tačnost i entuzijazam za rad, a sve kao posljedica odrastanja u pasivnoj okolini.

Jedan od načina za rješavanje ovog problema jeste da se stvori offline vrijeme, da se odvoji neko vrijeme za uživanje van digitalnog svijeta, To može biti šetnja, porodični roštilj, joga ili nešto skroz drugo.

Tako će odrasli da očuvaju strpljenje i održe intuiciju, pa će taj osjećaj prenijeti na svoje roditelje. A tako ćete i spriječiti nastajanje “smombija”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *