Šta ukoliko vaš tinejdžer odbija da nosi fiksni aparatić za zube?

sta ako djeca nece da nose aparatic za zube

Doba adolescencije je samo po sebi teško za svakog roditelja. Hormoni luduju, naši mališani počinju da odrastaju, a roditelji kao roditelji – muče muku sa novonastalim promjenama. U ovom periodu je zaista potrebno usmjeriti mnogo više pažnje i energije na vaše dijete nego ranije. Sada ih više ne učite rutinskim stvarima, već zajedno sa njima proživljavate potpuno novi svijet i pomažete im da oblikuju neka svoja uvjerenja.

Ponekad vam neće biti jasno kako se po vama uobičajene situacije za njih pretvaraju u pravu noćnu moru. Roditelji koji su prošli sa djecom kroz njihov prvi dan u srednjoj školi, prekoračene izlaske ili prosto stavljanje fiksnog aparatića, znaju o čemu pričamo. Naime, većina pubertetlija odbija da ispravi svoj osmijeh iz nekoliko razloga.

Nisu dovoljno sigurni u sebe

aparatic za zube i nesigurnost

Ovo je prelazni period života gdje se samopouzdanje jedne osobe tek počinje stvarati i to kroz njen svakodnevni odnos sa drugim ljudima. Ukoliko dijete tek počinje da kreira nivo samouvjerenosti, metalni fiksni aparatići nisu poželjni u tom momentu.

Adolescentsko doba je poznato i po zaljubljivanju, pa zamislite njihovu potrebu da se dopadnu simpatiji – pomisliće da je to prosto nemoguće jer imaju metalnu žicu u svojim ustima. Prvi poljubac? Ma ni slučajno! Ovo može biti veliki problem, kako za djevojčice, tako i za dječake, jer će osjećati da odbijaju nekog ko im se sviđa a bez da su to zapravo željeli.

Strahuju od podsmijeha u društvu

dijete ne zeli nositi protezu rjesenje

Ako na nizak nivo samopouzdanja dodamo još nekoliko neobazrivih klinaca u školi ili u društvu, dobijamo prilično lošu situaciju za psihu vašeg djeteta. Ispitivanja na američkom Univerzitetu za stomatologiju u Mičigenu su pokazala da od 100 adolescenata sa krivim zubima, njih 68-oro nije htjelo da stavi fiksni aparatić.

Zašto? Plašili su se da će im se druga djeca podrugivati, te nazivati ih „štreberima“. Ovo je pogrdan naziv za djecu koja su malo povučenija, ne ističu svoje socijalne osobine a s druge strane imaju najbolje ocjene u razredu – jer svu svoju okupaciju prebacuju na učenje. Ovaj rezultat ne treba pretjerano iznenaditi roditelje, s obzirom da je djeci u ovom periodu života mnogo bitno kakav će utisak ostaviti, a većina njih se plaši da će ih neko svrstati u pomenutu grupicu učenika.

Boli ih dok nose aparatić

bol od apratica za zube kod djece

Mnoga djeca će se odreći fiksnog aparatića čim ga spomenete. S obzirom da u školi moraju da slušaju od drugara o silnim procesima zatezanja, oblikovanja, namještanja metalne žice u njihovim ustima – odustaće od lijepog osmijeha baš zbog straha od bola o kojem su dosta čuli.

Ovo će im biti dovoljan razlog da ni ne pomisle na odlazak kod zubara, a vi se možete truditi godinama da ih u to ubijedite. Šta se onda napravili? Ili ubijedili dijete pa mu nametnuli traume ili ga ostavili sa krivim osmijehom dok nije poraslo i samo se odlučilo na ovaj korak. U oba slučaja, nije baš pohvalna situacija.

Ne obraćaju dovoljno pažnje na higijenu

losa oralna higijena kod djece

Pored momenata psihološke prirode koji mogu biti od velikog značaja za razvoj ličnosti vašeg djeteta, postoji i ona druga manje strašna strana, a opet ne smije biti zanemariva. Radi se o redovnoj higijeni. Evo, priznajte sebi.

Da li bi vaš npr. petnaestogodišnji sin bio uporan da 3x dnevno pere zube sa koncem, klasičnom i interdentalnom četkicom? Šta mislite koliko bi puta taj proces bio preskočen? To nikako nije dobro za oralno zdravlje vaših pubertetlija, jer karijes koji nastaje ispod žice može da prouzrokuje dalje rasklimavanje, a na kraju i ispadanje zuba.

Imate li alternativno rješenje za fiksni aparatić?

providne folije za zube djeca

Prije bismo rekli da – primarno. Da li ste čuli za providne 3D folije za ispravljanje zuba? Ne? Pravo je vrijeme da se upoznate sa ovom inovacijom, koju obožavaju stomatolozi i pacijenti širom svijeta. Riječ je o modernom načinu za ispravljanje zuba pomoću providne folija koja jednako dobro vraća zube u ispravan položaj, baš kao da ste koristili i klasični, metalni ortodontski aparatić. Najbolje od svega je što se uopšte ne vidi prilikom nošenja.

Ovim korakom biste zaštitili vaše dijete od neprikladnih situacija u školskim hodnicima, a ono bi na kraju opet imalo jednako lijep osmijeh. Pored toga, ovaj metod ispravljanja zuba je bezbolan. Dakle, nećete se morati nositi sa stresom dok vam se dijete žali kako ne može spavati zbog previše zategnutih žica.

I opet, priča su ne završava ni ovdje. Providne folije se skidaju! Što dalje implicira, da mogu da je odlože tokom baš svakog obroka i nastave sa normalnim pranjem zuba na kojeg su navikli. Sve što treba je da redovno ispiraju usta antibakterijskom tekućinom – no to je itekako jednostavnije od korištenja interdentalnih četkica i kojekakvih konaca, kojim mogu samo da povrede gingivu.

Roditelji, šta čekate? Učinite da osmijeh vašeg djeteta bude jednako lijep – samo na lakši, jednostavniji i bezbolniji način. Kako fizički, tako i psihički.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.