Da li pravilno koristite kremu za sunčanje?

zastita koze od sunca

Da li ste sigurni da koristite kremu za sunčanje na ispravan način? Veoma je važno da vi i vaša djeca redovno upotrebljavate zaštitu za sunce, pogotovo u ljetnom periodu, s obzirom na to da je ona ključ u prevenciji raka kože. Kako kažu rezultati brojnih istraživanja, 90% benignih tumora i 65% melanoma su povezani upravo za izlaganjem UV zrakama.

Stručnjaci ističu da je poželjno da koristite proizvode koji imaju SPF veći od 30 ako planirate duže izlaganje sunce. Veoma je važno da znate da SPF od preko 50 neće omogućiti bolju zaštitu, jer je navedeni faktor pokazatelj dužine trajanja zaštite od UVB zračenja. Osim od UVB, u nekoj mjeri će vas kreme za sunčanje zaštititi i od UVA zračenja, koje doprinosi starenju kože.

uv zastita koza

Savjeti za pravilno nanošenje kreme za sunčanje

  • Izaberite kremu koja ima veći SPF od 30, koja je vodootporna i koja obezbjeđuje zaštitu i od UVA i od UVB zraka.
  • Kremu nanesite u debelom sloju barem 15 minuta prije nego izađete na sunce.
  • Nanesite dovoljnu količinu, kako određeni dijelovi ne bi ostali nepremazani a da toga niste ni svjesni. Odrasila je potrebno nekih 20-30 ml kreme.
  • Ne zaboravite vrat, lice, uši i vrhove prstiju na nogama.

5 najvećih opasnosti u vodi za vaše dijete

  • Koristite balzam za usne koji takođe sadrži SPF.
  • Kremu nanosite svaka dva-tri sata. Ukoliko ne koristite vodootpornu kremu, onda je nanesite i svaki put po izlasku iz vode (ako ste na moru, bazenu, rijeci…).
  • Provjerite rok trajanja! Ukoliko je istekao, vaša krema neće imati dejstva, a mnogi na to zaborave, pa kreme koje su koristili u jednoj sezoni ostave i za narednu.

Dodatni trikovi za zaštitu

bazen ljeto djeca

Osim korišćenja adekvatne kreme za sunčanje, preporučujemo da između 12 i 16 časova izbjegavate boravak na suncu, s obzirom da je intenzitet toliko velik da vam ni hlad i kreme neće pomoći.

Poželjno je da nosite šešire kako biste zaštiti glavu, te da izbjegavate tamnu (crnu) odjeću. Kada birate odjevne predmete, neka budu napravljeni od prirodnih i svijetlih materijala.

Ljetovanje sa bebom: da ili ne, kada i kako?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *