Ljetovanje sa bebom: da ili ne, kada i kako?

putovanje sa bebom

Bliži se sezona godišnjih odmora i odlazaka na more, a sa tim i najvažnije pitanje za novopečene roditelje – da li je moja beba dovoljno jaka za putovanje? Odgovor je jednostavan: ukoliko je starija od 3 mjeseca možete sa njom ići na put. Ipak, veoma je važno da isti detaljno isplanirate i da pazite na brojne segmente. U nastavku pročitajte savjete koji će vam pomoći da lakše “preživite” vaše prvo zajedničko putovanje – koje zna biti prava avantura!

Ne narušavajte bebin ritam

Vrijeme spavanja i hranjenja ne smije da se remeti, pogotovo jer se beba tek kratak vremenski period navikava na kompletnu okolinu i dnevne rituale. Veliki problem znaju biti promjene vremenskih zona, pa ne savjetujemo odlazak na previše udaljena mjesta. U svakom slučaju, čak i ako se odlučite za to, postepeno uvodite promjene u rasporedu aktivnosti.

ljetovanje sa bebom

Izbjegavajte gužve

Novorođenče ne treba da bude u ogromnim gužvama, kako zbog bebinog navikavanja na ljude i okolinu, tako i zbog brojnih virusa koji “vrebaju”. Vodite računa da temperaturna razlika ne bude velika kada prelazite iz mjesta u mjesto, da beba jede na vrijeme, da redovno mijenjate pelene i da pružite svu potrebnu pažnju.

Gdje je najbezbjednije da beba sjedi u automobilu?

Pripremite sve stvari za bebu – na dohvat ruke

Dobro razmislite o potrebama koje ćete imati tokom godišnjeg odmora i pripremite sve šta bi moglo zatrebati. U to treba da ulazi sve – od lijekova i preparata do omiljene igračke vašeg mališana. Za ljetni period pripremite kapice, šeširiće, UV zaštitu, kremice, sprej protiv komaraca i slično.

Mislite na bezbijednost u vožnji

Ukoliko vozite, mislite na bezbijednost u prvom redu. Bebina sjedalica mora biti dobro pričvršćena, a temperatura u autu prilagođena. Nabavite i zaštitu za stakla ukoliko ćete putovati u toku dana, kada je sunce najjače. Bebino sjedište ponesite kojim god prevoznim sredstvom išli, jer će tako vašem djetetu biti najudobnije.

Sjedalice za djecu: Kako odabrati autosjedalicu za svaki uzrast?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *