Pljeskanje ima 8 nevjerovatnih benefita i to su ove

pljeskanje benefiti

Pljeskanje, odnosno aplaudiranje, je u životu odraslih osoba rijetkost, a dešava se većinski samo u specifičnim situacijama (nakon odgledane predstave ili nekog drugog događaja). U suštini, ovaj čin je način pokazivanja poštovanja i hvale, ali je zapravo i jedna veoma zabavna radnja, koju ćete često primijetiti kod djece. Njima je to način iskazivanja radosti.

Vjerovatno je vaša prva pomisao na takav čin  besmislenost, ali pljeskanje ima niz dokazanih zdravstvenih benefita koje ćemo izložiti u nastavku.

Naime, na dlanovima se nalazi 28 akupunkturnih tačaka, od kojih je svaka povezana sa određenim organom u tijelu. Njihovom stimulacijom može se uticati na zdravlje. Pljeskanjem se stimulišu receptori u dlanovima, pa postoje čak i terapije koje se vrše na ovaj način. Osim navedenog, ovom aktivnosti se čovjek izvlači iz pasivnosti i letargije.

1. Jača cijeli imuni sistem

Sadržaj:

Činjenica je da osobe koje svakodnevno aplaudiraju imaju više snage i njihov imuni sistem je jači. Zašto? Jer ova radnja jača bijela krvna zrnca, čime se povećava i otpornost na razna hronična oboljenja.

2. Poboljšava cirkulaciju

Sa udaranjem dlanom o dlanom podstiče se cirkulacija, a time i spriječava mogućnost zastoja u protoku krvi. Uspješno će se sniziti i loš holesterol. Posljedično, ova radnja se preporučuje svima koji mnogo sjede, kao i osobama koje se ne znoje.

3. Pomaže osobama koje pate od niskog krvnog pritiska

Nizak krvni pritisak može uticati na osjećaj slabosti i nesvjestice, a ako imate problem sa ovim – pljeskanje može pomoći. Ustanite, dignite ruke u vazduh i plješćite koliko god dugo možete.

4. Ublažava bolesti srca i pluća

Udaranje dlanom o dlan  podstiče protok krvi i kiseonika, pa tako ublažava brojne tegobe u vezi sa srcem i plućima. Osim toga, dokazano djeluje i na probleme uzrokovane astmom.

5. Korisno je za artritis i giht

I starijim osobama koje boluju od artritisa i gihta može pomoći pljeskanje, jer navedeno smanjuje tegobe i bolove.

6. Umanjuje problem sa vidom

Iako zvuči nevjerovatno, jedan 76-godišnji Indijac tvrdi da je upravo uz pomoć terapije pljeskanjem izliječio glaukom. Kako navodi, svako jutro je pljeskao pola sata i nakon godinu dana je njegov glaukom nestao. Medinica, naravno, ovo nije dokazala.

7. Pomaže kod probavnih poteškoća

Navodno je pljeskanje veoma korisno osobama koje imaju probavne poteškoće, kao što su gastritis i žgaravica.

8. Izoštrava um

I za kraj, istraživanje koje je sprovedeno u Izraelu pokazalo je da aplaudiranje utiče na izoštravanje uma, pogotovo u kombinaciji sa pjevanjem. Otkriveno je i da djeca imaju uredniji rukopis i da rijetko griješe prilikom pisanja, jer pljeskanje poboljšava kako motoričke tako i mentalne vještine. Osim na djecu, djeluje i na odrasle osobe tako što aktivira veći dio mozga.

Upustva za pljeskanje?

Ne postoje nikakva striktna pravila, ali je najbolje pljeskati u jutarnjim časovima, u trajanju od 20 do 30 minuta. Pljeskanje treba da se vrši ispravno, što znači ispravljenim dlanovima tako da se sve tačke na dlanovima dodiruju. Ruke treba da budu opuštene. Inače, zdrava osoba u toku jednog dana može udariti dlanom o dlan čak 1500 puta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *