Hrana koja poboljšava rad mozga kod djece

hrana koja poboljšava rad mozga kod djece

Za pravilan mentalni razvoj kod djece genetika nije jedina presudna stvar. Na razvoj inteligencije veliki uticaj imaju i namirnice koje djete konzumira u periodu do treće godine. Određene namirnice su hranjivije od drugih i sadrže dovoljnu količinu vitamina i minerala pogodnih za razvoj pamćenja i inteligencije kod djece.

Pročitajte i : Kako igranje vani čini vašu djecu pametnijom?

Prve tri godine imaju ključnu ulogu u razvoju dječijeg mozga i pamćenja. Za pravilan razvoj mozga kod djece neophodan je dovoljan unos vitamina, kalcijuma, minerala i ostalih važnih nutrijenata koji promovišu rast i razvoj sive mase mozga koje možete pronaći u sljedećim namirnicama.

namirnice koje poboljšavaju rad mozga kod djeteta

Jaja

Sadržaj:

Postoje brojne nutritivne prednosti jaja. Nutrijenti poput omega-tri masnih kiselina, holina i cinka poboljšavaju koncentraciju, dok holin proizvodi acetilholin koji utiče na memoriju, strukturu i organizaciju raznih djelova mozga.

Ovas

Ovas pozitivno utiče na memoriju mozga, a bogat je vitaminima E, cinkom i vitaminima B kompleksa. Visok sadržaj vlakana dokazano povećava nivo energije i snage kod djece.

Orašasti plodovi

Zahvaljujući orašastim plodovima, mozak vašeg djeteta funkcionisaće punim kapacitetom. Pored toga, orašasti plodovi sadrže vitamin E koji spriječava dehidrataciju, kao i cink koji dokazano poboljšava memoriju mozga.

Brokule

Brokule su supernamirnice koje su od ključnog značaja za mentalni razvoj kod djeteta. Brokula je odličan izbor vitamina K koji je poznat kao vitamin za poboljšanje kognitivnih funckija i rada mozga. Pojačava moždane funkcije i sposobnost pamćenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *