Devet savjeta mama koje “stižu sve”

mame koje stizu sve

Svi ih znamo i svi ih nekad potajno mrzimo: mame koje stižu sve. Uspješne u poslu, divne supruge i majke, odane prijateljice, domaćice sa uvijek urednom kućom… Istina je da mi ne znamo mamu koja stiže sve bez ičije pomoći, ali smo pronašle savjete majki koje su zadovoljne balansom između posla i porodice, posvećivanja djeci i sopstvenom društvenom životu i koje su podijelile savjete kako uspijevaju postići tu željenu “efikasnost”.

1. Lezite kasno ili ustanite rano, ali nikako oboje

Sadržaj:

Toliko toga se može uraditi naveče kad klince spremite u krevet, između ostalog to je pravo vrijeme da se posvetite sebi i mužu. Ako ste pak jutarnji tip onda ćete najviše posla uraditi ujutro dok svi još spavaju, ali to neće ići lako ako ste legli kasno

Zapravo, trebate ustanoviti kada ste najproduktivniji i tome prilagoditi obavljanje najvećeg dijela posla, ali potrudite se da ne žrtvujete dobar noćni san.

2. Kako se fokusirati na posao

Što je duža lista obaveza koje moramo obaviti to je veća nervoza koju osjećamo zbog panike da nećemo stići. Jedna mama kaže da ona ne pravi liste obaveza nego vrijeme podijeli na termine završavanja nekih stvari.

Na primjer, ako je odredila da ima samo sat vremena za obavljanje kućnih poslova, utrka s vremenom će učiniti svoje – biće više fokusirana da obavi što više posla u ograničenom vremenu nego što bi bila da nema zadati cilj.

3. Ne odlažite obaveze i planove

Istraživanja pokazuju da odlaganje izvršavanja obaveza, pa čak i na par minuta, povećava izglede za odustajanje od istih.

Jedna mama savjetuje da sve što možete obaviti odmah to i učinite, makar to bilo odgovaranje na poruku prijateljici koju niste dugo vidjeli. Posebno odgovaranje na poruku prijateljici koju niste dugo vidjeli.

4. Naučite prepoznati vrijeme za “restartovanje”

Svi mi ponekad trebamo vrijeme da se “restartujemo”, da se isključimo iz svega i prikupimo energiju za nove pobjede. Nekome je to potrebno jednom dnevno, nekome jednom sedmično… poenta je da u tom trenutku bitnije da se osamite ili prepustite nekoj zabavi i uživanju od pranja suđa, kuvanja ili pregledanja domaćih zadataka.

5. Prilagodite okruženje

Okruženje je važno za efikasno iskorištavanje vremena više nego što mislimo. Tako na primjer, naveče spremite odjeću za ujutro, kako biste na miru popili kafu. Kada krenete u krevet ostavite telefon što dalje kako ne biste bili u iskušenju malo zaviriti na društvene mreže prije spavanja (što će se vjerovatno odužiti na pola sata, sat).

Ako radite od kuće pokušajte napraviti neki prostor koji ćete koristiti samo za posao gdje neće biti mjesta drugim ljudima ili stvarima.

6. Kad prepoznate priliku za multitasking – iskoristite je

Pravljenje večere ili pranje suđa dok klinci rade domaći, gledanje serije dok slažete veš ili vježbate…uvijek iskoristite priliku za simultano obavljanje više stvari odjednom.

Ipak, imajte na umu da je ovdje bitno da priliku prepoznate, odnosno da ne radite više stvari odjednom ako je riječ o ozbiljnim situacijama koje zahtjevaju punu koncetraciju.

7. Riješite se stvari o kojima ne možete voditi računa

Na primjer, volite biljke i imate gomilu saksiju u kući i dvorištu, ali ne stižete da im se posvetite koliko biste voljeli. Istina je da je bolje da ih se riješite i ostavite tek nekoliko o kojima ćete se brinuti kako treba, nego da imate gomilu uvenulih biljaka ili zapušten vrt.

8. Naučite reći ne

Ukoliko ste odredili prioritete – držite ih se. Kada vas neko zamoli nešto što vam se nikako ne uklapa u raspored ili stil života, jednostavno odbijte. Pri tom, ne smišljajte izgovore, samo recite “Ne”. Žene koje “stižu sve” su žene sa samopouzdanjem kojima nije problem reći drugima o svojim priroritetima.

9. Kako prestati razmišljati o tome kako stići sve

Da ponovimo ono što smo rekli na početku – niko (bez pomoći) ne može stići sve, samo se neki efikasniji od drugih. A, da biste imali dovoljno energije da postignete tu efikasnost nikad se nemojte osjećati krivim ako nešto niste uradili do kraja ili dovoljno dobro. Krivica je toliko opterećujuća i izvlači iz nas prijeko potrebnu energiju da joj ovdje jednostavno nema mjesta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *