Emocionalni i društveni razvoj, dob od 15 do 18 godina

odrastanje tinedjzera

Stariji tinejdžeri mogu djelovati zreli s vremena na vrijeme, ali će oni još uvijek imati razdoblja djetinjastog ponašanja. Oni koji još nisu uspostavili lični identitet i osjećaj samostalnosti mogu pokušati da sebe definišu kroz buntovno ili naporno ponašanje. Tinejdžeri uče o sebi samima kroz proširene odnose izvan krugova bliskih istospolnih prijateljstava i kroz izloženost različitim pogledima na život i načinima života.

Normalno je da mlade osobe eksperimentišu sa ili da se fokusiraju puno na odjeću, kosu, nakit, tetovaže, piercing, političke stavove ili govor. Dok se roditelji često pitaju da li su tinejdžeri tašti, takvo ponašanje je način da se “vježba” i procjenjuje kako se oni se čine drugima i kako bi utvrdili ko su. Tinejdžeri to obično prerastu kako sazrijevaju.

Tinejdžeri postaju zadovoljniji vlastitim identitetom u kasnijim tinejdžerskim godinama, a njihovi vršnjaci postaju manje važni. Tinejdžeri počinju provoditi vrijeme u grupama dječaka i djevojčica i počinju izlaziti na sastanke. Mogu stvoriti snažne veze s odraslim mentorima ili mlađom djecom. Tinejdžeri uče o sebi samima preko tih odnosa i saznanja o različitim pogledima na život i životnih stilova.

U prirodnom koraku od djetinjstva do zrele dobi, tinejdžeri počinju da traže intimne odnose koji postaju važan dio njihovog identiteta. Neka emocionalna unošenja tinejdžera u takvim odnosima su ogromna, što ih čini ranjivima. Roditelji mogu pomoći kada prepoznaju da veze postaju sve intenzivnije i otvorenim razgovorom, bez osuda, o mogućim budućim posljedicama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *