Rast i razvoj od 11. do 14. godine

tinejdzeri ponasanje

Tijela koja se naglo mijenjaju, zbunjenost, uzbuđenje, nove društvene situacije i povećane sposobnosti zaključivanja, čine period od 11. do 14. godine uzbudljivim i ponekada pravim izazovom za djecu i roditelje.

Šta očekivati tokom adolescentnog razvoja?

Sadržaj:

Gledati svoje dijete kako postepeno sazrijeva je nevjerovatan proces. To takođe može biti i zbunjujuće za roditelje koji se tokom ovog prelaza mogu zapitati da li imaju dijete ili odraslu osobu. Budući da nijedno od ovoga nije slučaj, morate stalno mijenjati odnos sa vašim adolescentom i učiti o načinu na koji se on ili ona dalje razvija.

Iako se svaki adolescent razvija prema svom individualnom tempu, generalni šablon po kojem se odvija rast i razvoj može se grupisati u četiri glavne katergorije.

Ovako treba da reagujete ako vam dijete počne prkositi i odgovarati

Fizički razvoj

Nagli rast se pojavljuje u adolescentskim godinama, odnosno počinje oko 11. godine kod djevojčica i oko 13. godine kod dječaka. Ovaj nagli rast obično prethodi ili stiže u isto vrijeme kada i pubertet, vrijeme kada se počinju razvijati polne karakteristike. Važno je uvjeriti svoje dijete da je njegov ili njen fizički razvoj u potpunosti u redu, nebitno da li se pubertetske promjene počnu pojavljivati nešto ranije ili kasnije od onoga što je prosječno.

Spoznajni razvoj

Ovo je proces tokom kojeg mozak razvija sposobnosti mišljenja, učenja, razumijevanja i pamćenja. Adolescenti obično razmišljaju na konkretne načine, ali postepeno počinju shvatati i apstraktne i simboličke koncepte. Iako shvataju dugoročne posljedice, vrlo često ne prihvataju da one mogu uticati direktno na njih. Na primjer, adolescenti mogu znati da previše izlaganja suncu potencijalno izaziva prerano starenje ili rak kože, ali mnogi od njih ne prihvataju da se ovo može desiti baš njima.

tinejdzeri odrastanje

Emotivni i društveni razvoj

U pokušaju da ustanove svoju individualnost, adolescenti se obično distanciraju od roditelja i radije provode vrijeme sa prijateljima, u svojim sobama ili slušajući muziku. Važno je da ih nastavite uključivati u porodične događaje, čak i ako se susretnete s njihovim otporom. Porodične aktivnosti pomažu adolescentima da razviju snažan osjećaj o sebi. Ovo je posebno važno u vrijeme kada emotivni i društveni uticaji puberteta mogu uticati na sliku koju oni sami o sebi imaju.

Senzorni i motorni razvoj

Adolescenti mogu biti pomalo nespretni i nezgrapni u društvu. Njihovim mozgovima treba vremena da se prilagode dužim udovima i većim tijelima. Da biste im pomogli u poboljšanju koordinacije i uspostavljanju zdravih navika, podstičite ih na redovnu i umjerenu fizičku aktivnost.

Na osnovu ovih znakova ćete znati da vaše dijete treba više slobode

Najčešće brige roditelja

Period od 11. do 14. godine je zbunjujući koliko i uzbudljiv. Mnogi su roditelji zabrinuti oko toga kako će se njihova djeca nositi sa mnogim fizičkim i emotivnim promjenama koje se obično dešavaju u to vrijeme. Neke od ovih najčešćih briga uključuju sljedeće:

Prelaz vašeg djeteta u srednju školu

Strah od nepoznatog, iščekivanje dodatne zadaće i neugodne društvene situacije mogu biti zastrašujuće za neke adolescente i mlade tinejdžere. Poslušajte brige svog djeteta i pitajte ga da li mu ikako možete pomoći. Na primjer, možda možete pomoći svom djetetu da se oslobodi straha od uključivanja u neku aktivnost vezanu za školu, kao što je orkestar ili neki timski sport, tako što ćete se pobrinuti da on ili ona ima pravu opremu za to i da zna tačno gdje će se probe ili treninzi održavati.

Kako će se vaše dijete nositi sa izazovima puberteta

Način na koji pubertet utiče na vaše dijete može djelimično zavisiti i od početka puberteta – da li je pubertet kod vašeg djeteta počeo ranije, kasnije ili otprilike u prosječnim godinama za to. Može pomoći ako objasnite posljedice puberteta prije nego se fizičke promjene počnu dešavati. Pokušajte ponuditi vašem adolescentu knjige o pubertetu prikladne za njihovu dob. Podijelite s njim neka od svojih iskustava i uvjerite vaše dijete da je potpuno normalno da se osjeća nesigurno s vremena na vrijeme.

Zbunjenost oko toga šta je to važno vašem adolescentu

Iako se možda možete sjetiti nekih strahova iz adolescentskih godina, neki specifični uzroci tih strahova se stalno mijenjaju. Uključenost u život vašeg djeteta, tako što ćete ići na školske događaje i podržavati dolaske djetetovih prijatelja kod vas kući da se druže dok ste vi prisutni, može vam pomoći da razumijete njegov ili njen svijet.

Kako razgovarati o seksu

Pristupite ovoj temi prije nego što stvarno zatrebaju te informacije, ali ne očekujte da će vaše dijete htjeti pričati o tome. Radije mu nudite informacije postepeno, nego da pretrpate vašeg adolescenta sa previše činjenica odjednom. Budite svjesni da djeca imaju pristup raznim stranicama koje imaju seksualni ili pornografski sadržaj. Držite računar u prostoriji koju svi dijelite kako biste imali nadzor nad onim šta vaše dijete radi na internetu – ako to želite.

U ovim situacijama djeci MORATE reći NE

Da li će vaše dijete izbjegavati duvan, drogu i alkohol

Nemojte pušiti, piti ili uzimati drogu ako očekujete i od svog djeteta da to izbjegava. Postavite čvrsta, pravedna i dosljedna ograničenja vašem djetetu. Pomozite mu da shvati i neposredne i dugoročne posljedice korišćenja takvih supstanci, kao što su loše ocjene i loše zdravlje u odrasloj dobi. Dajte vašem djetetu šansu da vježba kako da odgovori kada mu je ponuđena neka štetna supstanca, kao što je odgovaranje: “Ne, hvala,” i mijenjanje teme. Odmah popričajte sa svojim djetetom ako posumnjate da on ili ona daje znakove korištenja štetnih supstanci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *