Koliko sna je potrebno bebi

koliko sna je potrebno bebi

Bebe, djeca i tinejdžeri trebaju znatno više sati sna od odraslih, jer spavanje podržava njihov fizički i mentalni razvoj. Ukoliko ste novopečeni roditelj, sigurno je da se brinete da li vaša beba dobija dovoljno sati sna.U nastavku teksta donosimo neke opšte smjernice o tome koliko sati sna prosječna beba zahtjeva u različitim uzrastima, ali imajte na umu da je svaka beba drugačija te da nekima treba više sna od drugih.

0-4 mjeseca

U prvim mjesecima života, bebi je potrebno i do 20 sati sna u toku dana.  Beba se obično budi samo na kratko u momentima kada osjeti glad. Tokom sljedećih nekoliko mjeseci, bebi će trebati oko 15-18 sati sna dnevno- od kojih je najmanje osam sati noću i sedam tokom dana.

4-6 mjeseci

Nakon četvrtog mjeseca, beba zahtjeva manji broj sati sna. U ovom periodu se povećava broj sati noćnog sna na 11-12, dok u toku dana bebe provedu tri do četiri sata spavajući. Dnevni san je obično raspoređen na tri drijemke.

6-12 mjeseci

Bebi je potrebno oko 14 sati sna tokom čitavog dana. Na noćni san otpada oko 11-12 sati, dok ostala dva do tri sata sna dobijaju za vrijeme dvije drijemke u toku dana.

12 – 18 mjeseci

U ovom periodu vaša beba će spavati oko 14 sati dnevno. 11-12 sati noćnog sna i jedan do tri sata u toku dana. Mnoge bebe u ovom periodu prelaze sa dva dnevna sna na jedan.

18- 28 mjeseci

Noćni san bebe traje od 11 do 12 sati. U ovoj periodu vaša beba bi trebala da ima samo jedan dnevni san koji otprilike traje par sati.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *