Kako održavati pupčanu ranu?

Pupcana vrpca

Kada se u pedijatriji govori o pupčanoj vrpci odnosno pupčaniku u stvari se misli na pupčani patrljak koji preostaje kada se presječe i podveže gore navedeni pupčanik. Pupčani patrljak se sasuši i otpadne od trećeg do petnaestog dana života.

Ako postoje urođene anomalije pupčanika one se evidentiraju odmah po rođenu i zahtjevaju specifičan medicinski tretman.

Pupčani patrljak se tretira kao rana, ali je bitna i njega kože oko njega.

Pupčanik se može tretirati sa Povidon Jod rastvorom ili sa 70% alkoholom, a nakon toga sa Enbecin sprejom, preko ide sterilna gaza.

Ako se nesterilno i nestručno obrađuje pupčana rana, može doći do komplikacija kao što su vlaženje, infekcija i granulom.

Vlaženje pupka (Blenoreja) 

Sadržaj:

Ovo je pojava sukrvičavog sekreta u pupčanoj rani koja je tada podložna infekciji i sporije zarasta. Terapija je gore navedena toaleta koja se samo intenzivira (više puta). Ako rana neobjašnjivo dugo vlaži ( preko 15 dana) i ne zarasta potrebno se javiti pedijatru.

Infekcija pupčane rane ( Omphalitis)

Nakon otpadanja pupčanog patrljka ostaje neravno dno pupka koje nekoliko dana malo vlaži, brzo epitelizira te biva prekriveno okolnim kožnim naborom. Međutim,  ponekad se pupčana rana inficira a najčešći uzročnik je Staphylococcus aureus. Tada rana počinje intenzvno da vlaži a nakon toga se pojavljuje gnojno-sukrvičav sekret.  Koža oko pupka je crvena i otečena.  U težim slučajevima javljaju se i opšti znaci i simptomi infekcije kao što su povišena temperatura,  leukocitoza,  povraćanje,  gubitak apetita.

Liječenje mora biti brzo i efikasno. Osim lokalne terapije (Hidrogen,Povidon Jod,sterilne gaze) obavezno se uzima bris rane i prema antibiogramu ordiniraju sistemski antibiotici.

Granulom pupka (Granuloma umbilicalae)

Nastaje kada usljed infekcije iz dna pupčane rane buja granulacijsko (divlje) tkivo koje može dobiti gljivastu formaciju. Ono sprječava epitelizaciju odnosno zarastanje pupčane rane. Tretiranjem granuloma sa rastvorom povidon joda ili štapićem srebro nitrata ( podjeljenja mišljenja o njegovoj upotrebi) obično je dovoljno za izlečenje. Svakako kompletan postupak mora biti pod nadzorom pedijatra ili patronažne sestre.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *