Epiduralna anestezija – postupak, prednosti i mane

epiduralna anestezija postupak

Epiduralna anestezija predstavlja trenutno najpopularniji način suzbijanja boli tokom porođaja koji sa sobom nosi mnogo pozitivnih ali i negativnih strana.

Koliko je pametno koristiti ovaj vid anestezije predmet je brojnih rasprava, ali svakako da dosadašnje iskustvo majki predstavlja najbolje mjerilo i faktor presuđivanja. U nastavku pročitajte koje su to opšte karakteristike, prednosti i mane epiduralne anestezije, te kako teče kompletan postupak davanja epidurala.

Epiduralna anestezija kao najpopularniji način suzbijanja boli

Sadržaj:

Epiduralna anestezija je takav vid anestezije koji se u tijelo trudnice uvodi kateterom u donji dio leđa. Njegova dejstva su takva da trudnice ostaju pri svijesti ali sa znatno ublaženim bolovima. Da bi anesteziolog mogao dobro opipati tačku gdje se nalazi kost i gdje se postavlja kateter, trudnice moraju biti u sjedećem položaju prilikom postupka. Ako je pravilno postavljen, kateter neće stvarati nikakve smetnje ni u ležećem položaju, ali je potrebno imati konstantan nadzor kako nad radom djetetova srca, tako i nad krvnim pritiskom trudnice.

Ovaj vid anesteziranja je sve popularniji s obzirom da se pokazao kao suštinski bezopasan a izuzetno efektivan način za suzbijanje bolova tokom porođaja. Sve je veći broj žena koje se sa lakoćom odlučuju za korišćenje epidurala, ali je opet bitno da se prije donošenja odluke dobro upoznate sa svim manama i prednostima ove vrste anestezije.

Kako djeluje epiduralna anestezija?

Epiduralna anestezija daje se u donji dio leđa, dok je trudnica u sjedećem položaju, a počinje djelovati već nekih dvadesetak minuta nakon što je primljena. Ona traje nekoliko sati, tako da se u slučaju dužeg poroda putem katetera trudnicama daju dodatne doze epidurala. Nakon poroda se kateter odmah uklanja, osim u slučaju ako je porođaj izvršen carskim rezom pa majku očekuje još primanja lijekova koje može dobiti putem katetera.

Davanje samog epidurala vrši se kada je trudnica otvorena nekih četiri do pet centimetara. Uvođenje katetera po pravilu nije mnogo bolno, a nakon uvođenja se ništa i ne osjeti. To znači da, ukoliko se desi da osjetite bol, treba da to kažete sestri ili anesteziologu kako bi se katetar ponovno namjestio pravilno, jer je to najčešći razlog osjećanja boli nakon postavke.

epiduralna anestezija postupak davanja

Prednosti

Veliki broj žena se odlučuje za epiduralnu anesteziju upravo zbog velikog broja prednosti u najbitnijim segmentima porođaja. Prednosti su sljedeće:

 • Efektivno olakšava bolove koje nećete osjetiti tokom cijelog porođaja.
 • Vrsta, količina i snaga lijeka se može podešavati u skladu sa trudnicom i njenim potrebama.
 • Trudnica je budna i prisebna tokom cijelog porođaja, a zbog nedostatka bolova može odmarati i prikupljati snagu za sam porod.
 • Vrlo malo lijeka dospije do same bebe.
 • Nakon primanja epidurala porođaj se može izvršiti i putem carskog reza.

Mane

Kao i svi drugi postupci i ovaj ima svoje nedostatke koji mogu uticati na to da trudnice i ne pomišljaju na korišćenje epiduralne anestezije. Ove mane ne ulaze u kategoriju strašnih i krajnje opasnih, što je dobra strana, ali u svakom slučaju mogu biti prevlađujući faktor u odluci.

 • Nezgodan je položaj u kom se postavlja kateter i daje epiduralna anestezija. Tim više jer se u toj poziciji treba provesti najprije 10-15 minuta prilikom postavljanja, pa onda i 20-ak minuta dok lijek ne počne djelovati.
 • Moguće je da privremeno izgubite osjećaj u nogama.
 • Epiduralna anestezija zahtijeva redovno i pomno praćenje otkucaja bebinog srca i majčinog krvnog pritiska.
 • Moguće je da se trajanje poroda produži zbog epiduralne anestezije i to se dešava prilično često.
 • Lijekovi koji se koriste utiču na snižavanje krvnog pritiska i usporavaju rad srca.
 • Lijekovi mogu izazvati svrab lica i mučninu.
 • Dešava se i da trudnice imaju povišenu temperaturu za vrijeme porođaja.
 • Rijetki su slučajevi ali se dešava i da žene imaju jaku glavobolju koja dugo traje.

Šta je epiduralni kateter?

Epiduralni kateter

 

Epiduralni kateter je tanka cijev koja se koristi za unos anestetika i ostalih medikamenata u tijelo trudnice. On se postavlja u donji dio leđa, dok je trudnica u sjedećem položaju, tako što se prvo daje lokalna anestezija. Potom se iglom ulazi u epiduralni prostor gdje se postavlja tanki kateter koji tamo ostaje, a igla se vadi.

Trudnica kateter ne osjeti i sa njim se može slobodno kretati i ležati. Tu može ostati i do četiri dana bez rizika od infekcije, iako se po pravilu uklanja nakon poroda, osim ako je porođaj vršen carskim rezom i majka treba da prima dodatne medikamente.

Tokom postupka je od izuzetne važnosti praćenje otkucaja srca djeteta i krvnog pritiska trudnice. Ukoliko je sve u redu, kateter se lijepi za leđa i daje se puna doza anestetika koji počinje djelovati nakon nekih 20 minuta. Stavlja se i flaster koji sprečava ulazak bakterija u kateter kako ne bi došlo do infekcije.

Epiduralna anestezija: komplikacije

Postoje malobrojni nedostaci, a jedan od njih je i da, u zavisnosti od toga koliko i koji lijek se unosi, postoji mogućnost da se izgubi osjećaj u donjem dijelu tijela. Hodanje je, nakon primanja epidurala, svakako zabranjeno, čak i ako ne dođe do gore pomenutog gubitka osjećaja.

Nakon davanja epiduralne anestezije bitno je da trudnica bude pod stalnim nadzorom zbog sigurnosti djeteta i same majke. Bebi je potrebno provjeravati rad srca, a majki krvni pritisak zbog mogućih oscilacija.

Činjenica je i da epidural može ponekad produžiti vrijeme poroda, ali to uglavnom trudnicama nije problem jer svakako bolovi koji budu prisutni su znatno manji i slabiji u odnosu na stvarne.

U malobrojnim slučajevima epiduralna anestezija izaziva glavobolje i mučnine. Ova nuspojava je isključivo individualna, odnosno zavisi od trudnice do trudnice i reagovanja na lijekove/kombinaciju lijekova.

Kako je i prethodno navedeno, osjećaj u donjem dijelu tijela može biti oslabljen, a sa tim i kontrola nad mišića. Teško da će trudnica, nakon stavljanja katetara i unosa epidurala, moći iz sve snage tiskati bebu da izađe vani, pa je ponekad potrebno izvršiti porod mehaničkim pomagalima odnosno izvući dijete napolje. Srećom, rizici za dijete uzimanjem epiduralne anestezije su minimalni, što je najbitnije.

Epiduralna anestezija: posljedice

Posljedice epiduralne anesteziju nisu mnogobrojne i velike. Najuočljivi je svakako pad krvnog pritiska zbog čega je potrebno konstantno i pažljivo pratiti isti. Pad pritiska utiče na količinu krvi koja se pumpa u posteljicu, što dalje znači smanjenje količine kiseonika za bebe.

Naredna značajna stavka je povećanje šanse za sintocinonski drip, carski rez i forceps. Naime, epiduralna anestezija utiče na usporavanje ženinog poroda tako da su veće šanse za postojanje potrebe da se daje oksitocinski drip. Druga faza poroda je najviše usporena, što dovodi do potrebe za forcepsom. Najteže je prvorotkama koje sve pogađa jače.

S obzirom na činjenicu da epidural utiče na ženine mišiće zdjeličnog dna, koji su zaduženi za vođenje bebine glave ka najboljoj poziciji za izlazak, tako da postoji šansa da bude potreban carski rez ili forceps da se beba okrene. Upravo zbog te distocije veće su šanse za carski rez. Prilikom korišćenja forcepsa ponekad postoji potreba za epiziotomijom, odnosno rezanjem tkiva između vaginalnog otvora i čmara kako bi se povećao izlaz bebi i ubrzao sam porod.

epiduralna igla

Neke od nuspojava su i svrab, mučnina i povraćanje. Sve ovo se dešava zbog medikamenata koji su korišteni. Opijatni lijekovi kao što su morfin ili diamorfin dokazano imaju ovakve efekte na korisnika. 1/3 žena će osjetiti drhtavicu.

Do povećanja tjelesne temperature takođe može doći kada je epidurala prisutna više od 5 sati, a ona otiče na ubrzavanje pulsa i kod majke i kod djeteta. Ubrzani srčani ritam sam po sebi može biti znak opasnosti. Uz to povećana temperatura može značiti i horioamnionitis koji zahvata i posteljicu i bebu, a sve ovo može dovesti do carskog reza zbog mogućnosti infekcije.

Manje česte pojave kod trudnica koje se porađaju sa epiduralnom anestezijom su probijanje dure – ovojnice kičmene moždine. To može uzrokovati dugu i jaku glavobolju, slabost i gubitak osjetila na mjestima koja je obuhvatila epiduralna anestezija.

Postoje i određeni nusefekti koji su veoma rijetki ali ozbiljni. Takav je trajno oštećenje živaca, konvulzije i teškoće u disanju i radu srca kao i smrt povezana sa epiduralom (1:200.000)

Epiduralna anestezija: porođaj i sve šta dolazi nakon

Glavno pitanje koje se postavlja u vezi sa epiduralnom anestezijom je kako to sve izgleda, kako se prima i kada je moguće tražiti epidural. Kada počnu trudovi osjetićete prodabanje koje lagano prelazi u bol. U zavisnosti od vašeg praga boli određujete koliko možete trpiti. U idealnom slučaju grlić materice bi trebao biti otvoren oko 4 centimetra prije nego se pozove anesteziolog. Moguće je dati epidural i kasnije, samo ne pred sami porođaj, prije nego se beba rodi, jer nema poente – beba će doći prije nego anestezija počne djelovati.

Priprema za davanje epiduralne anestezije

 

epiduralna anestezija porodjaj

Anesteziolog će sačekati da prođe trud prije početka postupka. Zamoliće vas da sjednete, da se uspravite i izvijete leđa kako bi se kraljšci istegnuli. Isto je moguće i u ležećem položaju ukoliko niste u mogućnosti da sjednete, ali samo tako da vam bude ugodno i da možete mirovati. Doktor opipava kralješke i traži mjesto gdje će ubosti iglom, ali prije toga dezinfikuje kožu i daje injekciju koja sadrži sredstvo za uspaljivanje.

Davanje epiduralne anestezije

Iglom, koja je veličine one za vađenje krvi, doktor prodire skroz do kore leđne moždine, što skoro i da nećete osjetiti. Na tu iglu je pričvršćena injekcija koja sadrži otopinu kuhinjske soli koju ispušta kada pronađe pravo mjesto. Injekcija više nije potrebna, a kroz iglu uvlači plastičnu cjevčicu koja je mekana i mora biti dobro postavljena. Nakon toga iglu izvlači, a najgori dio davanja epiduralne anestezije je prošao.

Ostatak postupka

Cjevčica je sada na svom mjestu, flasterom pričvršćena na leđa i prebačena preko ramena na prednji dio tijela. Ništa ne smije zatezati. Katetar ima i filter za bakterije kako bi se spriječilo prodiranje istih. Ovime je postavljanje završeno, a doktor sa lakoćom može ubrizgati aktivne supstancije u bilo kom trenutku. Najprije daje pokusnu dozu sredstva za uspavljivanje, nakon čega se provjerava da li trudnica može micati nogama. Trudovi se i dalje osjećaju, što će prestati uskoro. Potom se ubrizgava aktivna doza sredstava za uspavljivanje i lijek za ublažavanje bola. Omjer i količina se određuje na individualnom nivou.

Osjećaj nakon primanja epiduralne anestezije

Po nogama će vam strujati toplota, koja je ugodna i znači da će primljena anestezija vrlo brzo djelovati. Ovo se dešava jer živci oko krvnih žila u nogama takođe reaguju na sredstvo za uspavljivanje tako što se šire, a time veća količina krvi protiče.

Anesteziji treba 15 do 20 minuta da počne djelovati u potpunosti, a jedini osjećaj koji ćete imati jeste da vam je stomak tvrd zbog trudova. Povremeno se može pojaviti pritisak i stezanja, ali ne i bolovi.

Postoji mogućnost da jedna strana tijela ostane budna, odnosno da na jednoj osjećate bol. U tom slučaju se obratite doktoru i probajte leći na onu stranu na kojoj još imate osjećaj kako bi se supstancije mogle rasporediti ravnomjerno po cijelom tijelu.

Uticaj na bebu?

S obzirom na činjenicu da veoma mali dio supstancija iz lijeka dospije do samog djeteta, uticaj epidurala je izuzetno malen. Zbog toga nema nikakvih dodatnih opasnosti po dijete od poroda sa ili bez epiduralne anestezije.

Kada je epiduralna anestezija zabranjena?

Postoje određene okolnosti zbog kojih je korišćenje epiduralne anestezije zabranjeno, odnosno nije moguće. Uglavnom se tiču stanja u kom se nalazi trudnica i predstavljaju sljedeća:

 • Kad trudnica uzima određene lijekove.
 • Kada je krvni pritisak trudnice nepravilan.
 • Kada trudnica jako krvari.
 • Kada trudnica ima infekciju na leđima.

Osim navedenog, postoji i mogućnost da je u bolnici u kojoj se nalazite epidural nedopušten, kao i da liječnik ne može pronaći pravo mjesto za unos ili da anesteziolog nije dostupan.

Epiduralna anestezija je moj izbor

Prednosti epiduralne anestezije je mnogo, ali svakako da je najveća to što ublažava bolove znatno i što ćete biti svega svjesni pri porodu. Osim toga, prednost je i što se doza epidurala određuje prema građi i jačini bolova žene, tako da je uvijek moguće pojačati odnosno smanjiti dozu. Manjak bolova znači i više energije koja je veoma potrebna za vrijeme izlaska bebe. I, za kraj, još jedna velika prednost – na ovaj način veoma mali dio lijeka dopire do bebe. Što je, na kraju krajeva, i najbitnije.

Dakle, razloga za izbor epiduralne anestezije je mnogo, ali ipak je na (budućim) majkama da same odluče koliko su spremne na neke nuspojave koje epidraul nosi sa sobom a koje nisu u domenu opasnih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *