Da li se trudnice smiju kupati u bazenu?

da li se smije kupati u bazenu u trudnoci

Ljeto samo što nije stiglo, a sa njim i potreba da se rashladimo kad god nam to obaveze dopuštaju. No, sve se mijenja kada ste u drugom stanju. Počinje da se nameće mnoštvo pitanja, pa čak i oko situacija koje su vam ranije bile potpuno normalne ili ste ih obavljali rutinski. Osvježenje u bazenu ili na moru predstavlja najbolje oružje protiv ljetnih vrućina, a  da li se trudnice smiju rashladiti na ovaj način  – saznajte u nastavku teksta.

Bazen u trudnoći: da ili ne?

Što se tiče odlaska na bazen za vrijeme trudnoće, mišljenja su podijeljena. Borba se najviše vodi između ginekologa koji u većini slučajeva ne žele da snosite rizik od ovakvih aktivnosti, dok sa druge strane postoje žene koje su već prošle trudnoću i garantuju da im se ništa nije dogodilo prilikom odlaska na kupališta.

Objektivno gledajući, privatni bazeni na kojima ne cirkuliše mnogo ljudi su bezbjedni za kupanje sve dok je temperatura vode odgovarajuća za vas. Međutim, kada je riječ o javnim kupalištima gdje su zdravlje i higijena ostalih posjetilaca upitni, bilo bi najbolje da se ove godine suzdržite od kupanja na takvim mjestima.

Osim ako se ne radi o bliskim ljudima sa kojima ćete dijeliti bazen i koji vas mogu upozoriti na svoje zdravstveno stanje, vi ne možete pretpostaviti da li neko na javnom bazenu ima određene bakterije ili infekcije koje vam mogu naškoditi. Trudnoća je period kada ste najpodložniji raznim gljivičnim oboljenjima i klasičnim upalama, te biste tad trebali obratiti posebnu pažnju na potencijalnu prijetnju od zaraze.

Naravno, uvijek možete otići na bazen zajedno sa prijateljima ili porodicom – samo morate biti spremni da se odreknete dijela kada svi uživaju u kupanju.

A da li je trudnicama dozvoljeno da se kupaju u moru?

kupanje u moru u trudnoci

Ukoliko vam je status trudnoće uredan, odnosno nije vam postavljena rizična dijagnoza od spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja – slobodno uživajte u kupanju u moru! S obzirom da se radi o otvorenoj vodenoj površini, rizik od dobijanja tuđih bolesti ne postoji. Ono na šta trebate obratiti pažnju jeste da voda nije previše hladna kako ne biste doživjeli temperaturni šok, a što ni vama ni bebama uopšte ne prija.

Plivanje se, ukoliko vaš doktor nije suprotno naglasio, itekako preporučuje u trudnoći, jer je to jedna od najkorisnijih fizičkih aktivnosti, s tim da morate pripaziti da kretanje u vodi bude lagano, a nikako agresivno. Iskoristite priliku dok boravite na moru, te svaki dan uživajte u kupanju. Istuširajte se neposredno nakon izlaska iz vode, te naravno, vodite računa da se presvučete nakon toga, da ste u hladu i da ste dovoljno hidrirani. Za ostalo – ne morate brinuti.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *