Seks u trudnoći: Koje poze treba da izbjegavate i kada?

trudnoća roditelji

Želja za seksom postoji i u trudnoći. Zapravo, često je veoma jaka s obzirom na stanje hormona. Međutim, većina žena se boji da će tokom odnosa povrijediti bebu.

Srećom, takva opasnost ne postoji i seks je poželjan (zašto – pročitajte ovdje), ali što je stomak veći to su mogućnosti manje. Zato je odabir prave poze, koja je najlakša za vas i partnera i najpogodnija za bebu, ključan.

Ovom temom se bavimo danas, a u nastavku pročitajte koje poze treba da izbjegavate u određenom tromjesečju, odnosno koje su poželjne i praktične.

Prvo tromjesečje

Sadržaj:

Prvo tromjesečje je najpogodnije za seksualne aktivnosti. Pogotovo ukoliko nemate problema sa mučninama. S obzirom na pojačano vlaženje vagine i hormone, seks će biti čak ugodniji nego inače.  Grudi su u ovoj fazi vidno veće, što se često dopada partnerima. Što se tiče poza, sve je dozvoljeno, tako da iskoristite ovaj dio trudnoće kako vam mašta i želja nalažu.


Pročitajte još: Odgovori na najčešća pitanja o seksu nakon porođaja


Drugo tromjesečje

Ukoliko ste do sada imali probleme sa mučninom, sada bi iste trebale prestati. Sa tim stiže i dodatna energija i pojačano lučenje hormona, što dovodi do većih seksualnih želja i potreba. I ovaj period je pogodan za raznolike poze, pri čemu je jedan od najboljih izbora takozvana doggy poza, kao i poza na boku, kada ste okrenuti partneru licem u lice. Izbjegavajte misionarsku pozu i druge u kojima vi ležite na leđima, jer se tako stvara pritisak na vene i otežava protok krvi do posteljice – a to nije dobro ni za vas ni za vašu bebu.


Pročitajte još: Zašto je seks nakon carskog reza bolan


Treće tromjesečje

Jedini problem u trećem tromjesečju je veličina stomaka koja vas sputava da imate seksualne odnose kakve želite. Potrebno je da budete kreativni i da izbjegavate sve poze u kojima žena leži, te one u kojima postoji pritisak na stomak. Probajte seks na ivici kreveta, stojeći, klečeći i sve ostale poze u kojima možete da kontrolišete dubinu penetracije. Oralni seks dozvoljen je tokom cijele trudnoće, pod uslovom da nemate aktivni herpes.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *