Seks u trudnoći: Koje poze treba da izbjegavate i kada?

trudnoća roditelji

Želja za seksom postoji i u trudnoći. Zapravo, često je veoma jaka s obzirom na stanje hormona. Međutim, većina žena se boji da će tokom odnosa povrijediti bebu.

Srećom, takva opasnost ne postoji i seks je poželjan (zašto – pročitajte ovdje), ali što je stomak veći to su mogućnosti manje. Zato je odabir prave poze, koja je najlakša za vas i partnera i najpogodnija za bebu, ključan.

Ovom temom se bavimo danas, a u nastavku pročitajte koje poze treba da izbjegavate u određenom tromjesečju, odnosno koje su poželjne i praktične.

Prvo tromjesečje

Prvo tromjesečje je najpogodnije za seksualne aktivnosti. Pogotovo ukoliko nemate problema sa mučninama. S obzirom na pojačano vlaženje vagine i hormone, seks će biti čak ugodniji nego inače.  Grudi su u ovoj fazi vidno veće, što se često dopada partnerima. Što se tiče poza, sve je dozvoljeno, tako da iskoristite ovaj dio trudnoće kako vam mašta i želja nalažu.


Pročitajte još: Odgovori na najčešća pitanja o seksu nakon porođaja


Drugo tromjesečje

Ukoliko ste do sada imali probleme sa mučninom, sada bi iste trebale prestati. Sa tim stiže i dodatna energija i pojačano lučenje hormona, što dovodi do većih seksualnih želja i potreba. I ovaj period je pogodan za raznolike poze, pri čemu je jedan od najboljih izbora takozvana doggy poza, kao i poza na boku, kada ste okrenuti partneru licem u lice. Izbjegavajte misionarsku pozu i druge u kojima vi ležite na leđima, jer se tako stvara pritisak na vene i otežava protok krvi do posteljice – a to nije dobro ni za vas ni za vašu bebu.


Pročitajte još: Zašto je seks nakon carskog reza bolan


Treće tromjesečje

Jedini problem u trećem tromjesečju je veličina stomaka koja vas sputava da imate seksualne odnose kakve želite. Potrebno je da budete kreativni i da izbjegavate sve poze u kojima žena leži, te one u kojima postoji pritisak na stomak. Probajte seks na ivici kreveta, stojeći, klečeći i sve ostale poze u kojima možete da kontrolišete dubinu penetracije. Oralni seks dozvoljen je tokom cijele trudnoće, pod uslovom da nemate aktivni herpes.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.