Kako se nositi sa gubitkom bebe

gubitak bebe

Smrt bebe ili pobačaj je vjerovatno najbolnije iskustvo koje će porodica ikad izdržati. Ali bol i tuga su stvarni.

Leandra McHargue, koordinatorka programa ” Bereavement Butterfly Program“, kaže da šest mjeseci nakon što se desi gubitak bebe može biti posebno teško vrijeme.

“Možete da žalite za svojom bebom cijeli život”, kaže McHargue. “Ali intenzitet vaše tuge će se vremenom ublažiti. Sjećanje na vašu bebu naći će svjeto mjesto u vašem srcu i umu dok se krećete kroz tugu. Vremenom pronalazite osećaj mira i postajete spremni da razmišljate o budućnosti. ”

Za sve one koji su pretrpjeli gubitak bebe, McHargue nudi ovih šest prijedloga kako bi im pomogli u teškim trenucima:

  1. Razgovarajte sa prijateljima i porodicom. Oni su zabrinuti i u mogućnosti su da vam pruže potrebnu podršku. Recite im koliko ste tužni i koliko vam je bolna situacija.
  2. Pridružite grupi za podršku. Jedan od najboljih načina da se osjećate podržano jeste da podjelite svoju priču sa onima koji imaju sličan gubitak i mogu da suosjećaju vašu tugu.
  3. Ne osećajte obavezu da prisustvujete društvenim događajima u životu. Vjenčanja, proslave i rođendani mogu biti nepodnošljivi nakon gubitka bebe. U tom periodu morate se pobrinuti za sebe i sasvim je u redu ne idete na događanja koji mogu izazvati emocionalni stres. Vaša porodica i prijatelji će vas razumjeti.
  4. Pokušajte da držite normalne rutine u ishrani, spavanju i vježbanju. Dok izlazak iz kreveta može da vam predstavlja najteži izazov dana, vaše zdravlje je i dalje prioritet.  Pripremite si ručak ili večeru sa vašim partnerom ili otiđite u šetnju sa prijateljicom koja je spremna da vas sluša.
  5. Uzmite vrijeme za sebe. McHargue naglašava da je suočavanje sa gubitkom bebe teško. “Budite ljubazni prema sebi”, kaže ona. Topla kupka, čitanje i stvari koje vam pružaju udobnost i ohrabruju vas su samo neke od preporuka.
  6. Potražite savjetovanje. Moguće je da se osjećate usamljeno i izolovano u svojoj tugi. Osjećate da vaš sistem podrške nije toliko jak i da drugi ne mogu govoriti o tragediji koju ste doživjeli. Zakažite terapiju s nekim ko vam može pružiti podršku koja vam zaista treba.
mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *