Hrana koju ne biste trebali davati bebama

rana koju ne biste trebali davati beba

Određene namirnice nisu namjenjene bebama iz više razloga. Pored toga što je imuni sistem beba osjetljiv na konzumiranje određenih namirnica, one takođe mogu negativno uticati i na razvoj djeteta i uzrokovati zdravstvene probleme. Stoga, izbjegavajte davati djeci ove namirnice i birajte zdrave obroke.

Med

Sadržaj:

Iako je med jedna od najzdravijih namirnica čije se konzumiranje preporučuje gotovo svima, preporučuje se držati ga podalje od dječijeg jelovnika. Med može sadržavati bakterije koje potencijalno mogu izazvati zdravstvene probleme, jer bebin imuni sistem nije dovoljno razvijen kako bi se izborio sa ovim bakterijama.

Tunjevina u konzervi

Tunjevina u konzervi sadrži velike količine žive koja toksično djeluje na nervni sistem što uzrokuje probleme sa mentalnim zdravljem poput gubitka pamćenja i slično. Morska riba predstavlja odličan izvor proteina i korisnih masti ali je zbog svog visokog udjela žive najbolje izbjegavati ribu poput tunjevine, ili skuše pri ishrani beba i male djece.

Gazirana pića

Poznato je koliko gazirana pića obiluju šećerom, a njihova pretjerana konzumacija kod djece lako dovodi do dijabetesa tipa 2, gojaznosti kao i agresivnog ponašanja i hiperaktivnosti.

Svježe kravlje mlijeko

Uprkos vjerovanju da je svježe kravlje mlijeko nutritivnije i zdravije od pasterizovanog, imajte na umu konzumacijom mlijeka koje nije pasterizovano dolazi do problema sa probavom kao i trovanja određenim bakterijama. Dječiji imuni sistem nije toliko razvijen kao kod odraslog čovjeka stoga se konzumacija nepasterizovanog mlijeka ne preporučuje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *